Ako želite da započnete dan zdravim obrokom, Ovsena kaša je idealan izbor, upravo zahvaljujući
svojim blagotvornim dejstvima na organizam. Osim što vas dugo drži sitim, ona snabdeva vaš
organizam neophodnim vitaminima i mineralima i daje vam energiju. Ovas, biljka koja pripada rodu
žitarica je isto što i zob. Postaje popularan u ljudskoj ishrani od početka osamdesetih godina prošlog veka, najčešće kao ovsene pahuljice ili ovsena kaša.
Dobra ovsena kaša se proizvodi po originalnoj recepturi, od zdravih sastojaka vrhunskog kvaliteta,
po najvišim standardima za bezbednost hrane. (reči proizvodjača)
Dobra zobena - ovsena kaša je posna zdrava kaša koja sadrži 10 vitamina, proizvode biljnog porekla i zaslađena je fruktozom. Može se konzumirati umeto doručka ili večere, ili čak užine, zavisi od potreba. Ja ih najčešće jedem za doručak i ponekad za večeru kada poželim lagani obrok koji će da me zasiti. Probala sam sve ukuse a danas vam prenosim svoje utiske.
Dobra ovsena kaša je obogaćena vitaminima i mineralima, što dodatno povećava njenu
nutritivnu vrednost. Dobra ovsena kaša sadrži vitamin C, E i vitamine B grupe (uključujući B9– folnu
kiselinu), a od minerala: magnezijum, kalijum, mangan, jod, fosfor, hlor, bakar, cink, niacin, biotin.
Dobra ovsena kaša jača imunitet i time sprečava nastanak mnogih bolesti.
Dobra ovsena kaša je odličan izbor zato što:
- ima antioksidativno dejstvo - sadrži vitamine A,C i E koji deluju antioksidativno na organizam.
- deluje protiv stresa i depresije - sadrži magnezijum, mineral koji smiriuje um, živce i mišiće.
- poboljšava rad srca - vitamini iz B grupe su netoksični i doprinose smanjenju rizika i prevenciji
kardiovaskularnih bolesti.
- snižava nivo holesterola i masnoće u krvi - obiluje Beta Glukanima (biljnim vlaknima).
- sprečava osteoporozu - kalcijum, fosfor i vitamin D utiču na jačanje i učvršćivanje koštane mase, što je važno u borbi protiv oseoporoze.
- poboljšava mentalne procese - sadrži Niacin - vitamin B3 koji utiče na psihičko zdravlje i koji pomaže radu nervnih ćelija.
- reguliše nivo šećera u krvi - sadrži jedinstveni polisaharid Beta gluten koji efikasno učestvuje u regulisanju nivoa šećera u krvi.
- podstiče efikasnije pražnjenje creva - bogat sadržaj vlakana utiče na regulisanje rada creva.
- sprečava nastanak artritisa - vitamin C i mineral cink - pomažu u popravljanju vezivnog tkiva i povećanju količine kolagena.
- podstiče mršavljenje - zbog velike koncentracije vlakana u svom sastavu ovsena kaša brzo stvara i
dugo zadržava osećaj sitosti u organizmu pa se preporučuje u borbi protiv viška kilogama.
- bogata je folnom kiselinom i korisna pre i za vreme trudnoće - folna kiselina veoma je značajna
prilikom deobe ćelija, a posebno u procesima diferenciranja i rasta ćelija embriona i fetusa.
Dobra ovsena kaša je odličan izbor i za decu, jer poboljšava rast i razvoj. Takođe, dobra ovsena kaša
se preporučuje i u ishrani sportista, kojima je važno da dobiju brzu energiju bez osećaja punog
stomaka.
Postoji veliki broj razloga zbog kojih je korisno jesti Dobru ovsenu kašu; posebno u zimskom periodu
kada je izloženost niskim temperaturama česta, ovsena kaša deluje tako što povećava vašu otpornost
na hladnoću. To se dešava zahvaljujući prisustvu lipida koji se nakon unosa u organizam direktno pretvaraju u energiju.
Dobra ovsena kaša se brzo i lako priprema, tako što se sadržaj kesice prelije sa vrućom vodom i nakon 3-5 minuta dobili smo kompaktnu kašu jedinstvenog ukusa spremnu za upotrebu.
Dobro ovsena kaša je pakovana u malo pakovanje od 65 gr što čini jednu porciju i veliko pakovanje od 260 g koje u sebi sadrži 4 porcije od 65 gr. Pakovanja su praktična za upotrebu i mogu se koristiti na poslu, kod kuće ili bilo gde.
Samo jedna porcija ovsene kaše sadrži 4 frama vlakana, skoro isto koliko i jedna jabuka ili porcija
skuvanog prokelja. Ovsena kaša je bogata fitohemikalijama lignanima.
Lignani su antioksidanti, imaju antibakterijska, antivirusna svojstva i sprečavaju oštećenja koja
uzrokuju slobodni radikali, a vezana su uz starenje i bolesti. Lignani štite srce i deluju preventivno na
kardiovaskularna obolenja.
Priprema je veo jednostavna i brza, sadržaj kesice sipate u činiju, zatim prelijete toplom ili vrelom vodom i sačekate od 3-5 minuta, a zatim je kaša spremna za konzumiranje.
Veoma je važno istaći činjenicu da Dobra ovsena kaša jedina na tržištu ima isti sadržaj svih sastojaka u svakoj kesici ponaosob, što je tehnološki veoma zahtevno.
Za proizvodnju Dobre ovsene kaše se koristi najkvalitetnija sirovina, ovas visokog kvaliteta proizveden na poljima Finske, Danske i Nemačke, koji se pretvara u najukusnije instant ovsene pahuljice.
Dobra ovsena kaša se na tržištu Srbije može naći sa sledećim ukusima:
- Maline i vanile
- Čokolade
- Šumskog voća
- Jabuke i cimeta
- Brusnice
- Kokosa i suvog grožđa
- Šljiva
- Jagode sa čia semenkama
Da li vi volite ove kaše i koji su vam omiljeni ukusi?