"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

понедељак, 29. децембар 2014.

Moja čitaonica


U ovom postu ću vam malo pisati o knjigama koje volim i o nekima koje sam poslednje pročitala, pa čak i o jednoj koju ne preporučujem svakom. Mnogo volim da čitam ali zbog svojih glavobolja nažalost to retko činim u poslednjih 8 godina, pre toga sam čitala zaista puno i svašta. Kada čitam knjigu mnogo se udubim u nju i uvek budem pod njenim utiskom još neko vreme nakon završetka čitanja, i uglavnom je pročitam u jednom danu ili najviše 3 dana kada mi obaveze ne dozvoljavaju. Kada knjiga koju uzmem po meni ima dosadan početak koji me ne zainteresuje većinom je ostavim po strani i uzmem neku drugu,dok retko sačekam malo ne bih li uočila neki preokret koji bi me zainteresovao. Najviše volim da čitam trilere, knjige koje su od prve do posednje strane zanimljive, koje mi drže pažnju i kojima retko mogu da naslutim kraj. Omiljeni pisac mi je Sidni Šeldon, i počela sam polako da skupljam sva njegova dela.


Prva knjiga koju ću vam predstaviti "Mi deca sa stanice Zoo", obeležila je moje najranije tinejdzerske dane, sećam se da sam je prvi put pročitala tamo negde i sedmom razredu osnovne škole i da je toliko jak utisak ostavila na mene da nikada nisam zaboravila nijedan jedini deo. Nakon nekoliko godina odlgedala sam i film ali on mi se nije svideo ni pola koliko knjiga pa sam je pročitala opet. Knjiga je jako poučna i ja bih je preporučila svima, a naročito današnjoj omladini. Radi se o jednoj mladoj devojčici koja je već sa 12 godina probala hašiš, a sa 13 godina je već bila zavisnik o heroinu. Radila je sve kako bi dolazila do novca za drogu pa se bavila i prostitucijom nakon škole svaki dan, dok njena majka pune dve godine nije slutila ništa. U knjizi se potpuno opisuje sudbina dece kojima je droga obuzela život. Knjiga je u više navrata teška i tužna ali je svakako po meni trebaju pročitati kao što sam već napomenula bukvalno svi.


Moja omiljena knjiga za sad je upravo ova od mog omiljenog pisca pod nazivom "Ako dočekam sutra" i ujedno je bila i prva koju sam kupila od ovog autora. Pročitala sam je prvi put odavno i definitivno sam znala da će biti nemoguće da se pojavi neka druga knjiga koja će mi je zameniti. Čitala sam je u jednom dahu,nisam treptala, čak sam je i u kupatilo nosila. Knjiga je zanimljiva, uzbudljiva, sa više zapleta i obrta.
*Trejsi Vitni oseća se kao da je čitav svet njen. Mlada je, lepa i uskoro će se udati za bogatog i glamuroznog muškarca. Međutim, povedena sopstvenom naivnošću, završiće u zatvoru, nepravedno optužena za zločine okrutne mafijaše grupe.
Verenik je ostavlja na cedilu, a Trejsi, potpuno fizički i psihički slomljena, pokušava da se izvuče iz muka koje su je zadesile. Željna osvete, putuje od Nju Orleansa do Londona, od Pariza do Madrida i Amsterdama, sve vreme opasno se igrajući životom.
Samo jedan čovek može joj biti izazov – on je zgodan, ubedljiv i ništa manje odvažan od Trejsi. Samo jedan čovek može je zaustaviti – zločinački genije čiji spas jedino leži u Trejsinom potpunom uništenju!(izvor).


"Moć podsvesti" , knjiga za koju ste verujem svi čuli. Čitam je ko zna koji put u nadi da ću savladati tehnike koje objašnjava ali vrlo je teško. Nešto sam uspela da pohvatam i primenim ali većina toga mi ne polazi za rukom nikako ali ja ne odustajem. Moram da priznam da mi je pomogla bar u tom delu da svojom autosugestijom uvek uspevam da utičem na samu sebe i svoj um i time dobijam nadu, snagu i hrabrost za nove i stare bitke koje stalno bijem u krug. Pomaže mi da naslutim svetlo na kraju tunela iako nemam pojma gde je taj kraj i kad ću stići do njega,preporučila bih svakom da je pročita vrlo je korisna i pozitivno utiče na sve segmente života, a ako savladate veštine koje opisuje sredili ste život na bolje zasigurno :).
*Zašto je neko tužan, a neko srećan? Zašto je neko veseo i bogat, a neko jadan i siromašan?
Zašto je neko plašljiv i ispunjen zebnjom, a neko pun vere i samopouzdanja? Zašto neko postiže uspehe, a neko neprestano nailazi na neuspehe?
Posegnete li za magičnom moći sopstvene podsvesti, čuda će se događati i vama. Ova knjiga pokazuje da vaše uobičajene, svakodnevne misli i mentalne predstave oblikuju, stvaraju i u potpunosti određuju vašu sudbinu. Jer, čovek je onakav kakva mu je podsvest.(izvor).


Ako volite dobar triler ova knjiga "Uvrtanje uma" je pravi izbor za vas, ali ako ste osetljivi na medicinu i besni na lekare kao ja bolje da je ne čitate. Znala sam da je medicinski triler u pitanju kada sam uzela da je čitam, ali nisam znala tačno o čemu se radi i koliko će me pogoditi sve to. Knjiga kao knjiga je odlična, napeta, zanimljiva ali je u isto vreme i teška pa dobro razmislite pre čitanja imate li želudac za ovakav sadžaj. Ukratko radi se o ispitivanju mračnih ciljeva farmaceutske industrije i lekarske etike. Inače ja sam vrlo emotivna pa ljubavni filmovi umeju da me rasplaču, čak i crtani filmovi tako da ako ste slični po tom pitanju kao ja zaobiđite je svakako :).


Knjiga "Odluka" je nešto što sam poslednje pročitala i ne mogu reći ni da me je oduševila a ni da je loša, neka srednja ocena po meni recimo ali naravno o ukusima ne vredi raspravljati. Većina knjige mi je bila dosadna pomalo pa sam u nekim delovima poželela da što pre završim ali me je opet sa druge strane zanimao kraj i suština, no ipak posle mi se i dopala i raznežila me.
*Travis Parker ima sve što čovek može poželeti,dobar posao,odane prijatelje,čak i kuću na obali u gradiću u Severnoj Karolini.Potpuno uživa u dobrom životu, gajeći nejasno uverenje da bi ozbiljna veza sa ženom samo sputala njegov način života. Sve dok mu prva susetka ne postane Gabi Holand. Uprkos pokušajima da bude ljubazan,Gabi izgleda ima nešto protiv njega.Ipak, nova susetka ga neodoljivo privlači i Travisova upornost će ih oboje odvesti na put koji ni jedno ni drugo nisu mogli predvideti. Obuhvatajući uzbudljive godine početka ljubavi, bračnog i porodičnog života. Odluka nas na kraju dovodi do najbolnijeg pitanja,dokle treba ići da bi se održala nada u ljubav.(izvor).


Još jedna knjiga od mog omiljenog pisca " Ništa nije večno ", me je kao i sve njegove do sada pročitane oborila sa nogu, i pročitala sam je kao i svaku u jednom danu i jednom dahu. Vrlo je zanimljiva, uzbuđenjima nikad kraja, obožavam njegov stil pisanja i opisivanja svega da ja tačno mogu da zamislim svaki lik i svaki predmet,i da totalno uđem u sve to, čovek je genije.
*Buran svet velike bolnice u San Francisku... Tri žene, tri mlade doktorke – njihove ljubavi, snovi, neočekivane sudbine... Uhvaćene u kovitlacu žestokih dešavanja.Dr Pejdž Tejlor... Ona se kune da je u pitanju eutanazija, ali kada nasledi milion dolara od pacijenta, okružni tužilac će to nazvati ubistvom.
Dr Ket Hanter... Zaklela se da više nijednom muškarcu neće dozvoliti da joj se previše približi – sve dok ne prihvati izazov jedne opasne opklade.
Dr Hani Taft... Znala je da će joj biti potrebno nešto više od pameti koju joj je bog podario da bi uspela u medicini.(izvor).


Za kraj sam ostavila ovu predivnu knjigu koja govori vrlo slikovito o Beogradskom zološkom vrtu. Mene je knjiga očarala,kako slikama tako i tekstovima koji su pre svega korisni pa onda i zanimljivi. Možete pročitati razne informacije o svim životinjama i zaista opustiti se dok je prelistavate, ja kao neko ko obožava životinje, i obilaske Zoo vrtova, bila sam mnogo srećna kada sam od drage Teodore sa bloga Lolin svet dobila na poklon ovu predivnu knjigu,kao i dvd, ovim putem joj se još jednom zahvaljujem :).



Negde u međuvremenu dok sam pisala ovaj post naišla sam i na ove dve knjige od omiljenog mi pisca,ali pre čitanja Ponoćnih uspomena moram nabaviti prvi deo pod nazivom "Druga strana ponoći", pa ako šmeknete tu knjigu negde na sniženju javite mi, dok sam ovu drugu Anđeo tame pročitala i oduševila se,j oš sam pod utiscima pa imate moje preporuke i za ovu knjigu :).
Nadam se da ste uživali u ovom postu, a sada mi pišite koja je vaša omiljena knjiga i predlažite mi neki dobar triler recimo? 
Hvala na čitanju :).

20 коментара:

  1. Odlican izbor, imam ih sve osim ove o zoloskom vrtu :) znas da istu ljubav delimo prema Sidniju, Ponocne uspomene mozes da citas i bez prvog dela, nije toliko povezano :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga,nabavila sam pre neki dan knjigu "Pakleni planovi",pa ću ipak sačekati da nađem prvi deo ,ja nekako to volim po redu sve :)

      Избриши
  2. Baš volim preporuke knjiga, na svom blogu makar jednom mesečno neku preporučim. :)
    Slažem se za "Mi deca sa stanice ZOO", otprilike sam je pročitala isto tako kao ti, u 6,7 razredu i stvarno je tužna, ali i jako poučna.
    "Moć posvesti" sam planirala da kupim i nikako nisam, baš bih mogla da pogledam da li je i dalje ima na trafikama. A Sidnija isto volim, preporučujem od njega "Ispričaj mi snove".
    Poslednja koju sam ja pročitala je "Hiljadu čudesnih sunaca" od Haleda Hoseinija, jako teška, potresna, poučna...knjiga koju treba pročitati i doživeti. Pisala sam o njoj baš skoro, pa ukoliko želiš virni. :)
    Izvini što sam se ovoliko raspisala, ali volim da diskutujem o knjigama. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno za komentar ,slobodno piši kolko god želiš zato smo tu,ja baš volim da čitam vaše komentare,pogledaću o čemu se radi baš me zanima,a "Ispričaj mi snove" sam pročitala i imam je,nabrojaću je verovatno u nekom narednom postu :)

      Избриши
  3. Daaa, na zalost film nikada ne moze biti kao knjiga! Ja sam procitala deo Paula Koelja i B.D.Benedikta. Znam da se Alhemicar toliko puta provukao i SVI su procitali alhemicara, da me muka uhvati pri samoj pomisli na knjigu, ali to je knjiga koju sam citala nekoliko puta u razlicitim periodima zivota i uvek sam nasla tu nesto za sebe sto mi je u tom momentu bilo potrebno, nazvala bih to vise kao prirucnik :) Gijom Muso "Zato sto te volim" je knjiga koju sam citala na moru (po drugi put), jer se secam da je prvi put bas ostavila utisak na mene, pa sam htela da se podsetim :) Jedino sam "Moc podsvesti" procitala od svih gore knjiga :) Mislim da treba poznavati nekoga da bi mogao da mu preporucis knjigu ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se Milice da treba poznavati nekog da bi mu preporučio knjigu jer smo zaista mnogo različiti kao i naš ukus za sve a naročito kad je čitanje u pitanju.Planiram da uzmem par naslova od Musoa,sada ih ima na sniženju stalno,radoznala sam baš ,menjaćemo se nas dve knjiga vidim ja već <3

      Избриши
  4. Mi deca sa stanice zo obavezno štivo!

    Jaoj ja sam pročitala par knjiga od Sidni Šeldona i nekako su mi predvidive. :)
    Jel si probala da čitaš Gijom Musoa?

    Inače, obožavam da čitam. Tata ima izdavačko preduzeće, pa sam od malena okružena knjigama. Naučila sam da čitam sa 3 godine, a već sa 4 čitala Malog princa.

    Često pomislim kako je život prekratak za sve što želim da pročitam. :D
    Kod kuće imamo gomilu knjiga iako smo pri selidbi od pre par godina bukvalno sve prepolovili. Uvek se nađu nove, koje prosleđujemo čim nema mesta, ali opet i opet. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je predivno i jako dobro,ja mislim da su knjige svetinja i da sve što pročitamo utiče na naš razvoj,samo nažalost u ovo moderno vreme puno dece i ne zna šta je knjiga od silne tehnologije,Ja sam vrlo mala isto naučila da čitam,sa 4 sam znala napamet celu knjigu "Ježeva kućica" ,sa 6 sam čitala i pisala sve tečno već.U osnovnoj školi sam čitala dela Džek Londona recimo već,moja majka je puno čitala a to je sve krenulo od pradede koji je imao kućnu biblioteku u to vreme,hiljade i hiljade knjiga koje bi sad vredele bogatstvo :)

      Избриши
  5. I ja obozavam da citam,izgleda da imamo i slican ukus,bar sto se tice Sidnija Seldona ''Ako docekam sutra'',''Mi deca sa stanice ZOO''koju sam i ja procitala sa 12-13 godina,mada sam postala i fan Danijele Stil od kad sam procitala njenu knjigu ''Secanje'',ali nazalost nijedna druga od ove spisateljice me nije tako odusevila,Paulo Koeljo je takodje u vrhu mojih ljubimaca sto se citanja tice,mada i mnogi drugi,uostalom obozavam da citam pa mi je drago sto delimo isto interesovanje,pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  6. Odličan izbor,nisam čitala moć podsvijesti ali svakako bi trebala,potražit ću je :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ,drago mi je da ti se dopada :). Tih knjiga ima dosta na te teme pa nadji koja ti se najviše dopada,ja imam još jednu zove se "Moć pozitivnog življenja",ima ih zaista mnogo :).

      Избриши
  7. Obozavam knjige i citam ih u jednom dahu. Omiljene su mi knjige popularne psihologije i trileri. Poklapa nam se ukus.Sve sam ove procitala sem Uvrtanja uma.Moja preporuka bi bile knjige Kobena.

    ОдговориИзбриши
  8. Obožavam Sheldona i čitala sam skoro sve od njega te mi je u sjećanju najviše ostala Ako dočekam sutra, upravo zbog glavne junakinje, koja mi je odlična :D Ja puno čitam i nemam neki omiljeni žanr, uglavnom čitam sve što mi dođe pod ruku :D Kao preporuku trilera bih ti preporučila Lee Childa. Čitala sam sve što je kod nas izašlo njegovo i ne znam koja mi je knjiga bolja od koje. Radnja je zanimljiva, napeta i knjiga se ne ispušta iz ruku do kraja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi je drago da delimo mišljenje o Šeldonu,i hvala na preporuci pravim spisak pa polako nabavljam za neke bolje dane kada ću moći opet više da čitam :)

      Избриши
  9. ja najviše volim romantične knjige a zadnjih mjeseci čitam bas knjige kao sto su moć podsvjesti, klauder koji je prodao svoj ferari, pazi sto zelis moglo bi se i ostvariti, i imam brdo knjiga u pdf-u jer u kući nemam gdje da ih drzim. draga, nista nije tesko uz vjezbu čovjek moze cuda da radi sa svojim mislima i podsvjesti, ja sam s tim počela 1.6. i od tada vidim napredak u načinu razmišljanja i da postoji uvjek bolje. treba vjerovati, misliti pozitivno, biti optimističan i sve ce da ide na bolje :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve si u pravu i slažem se sa tobom ,jer da mi nije tograzmišljanja,misli i autosugestije ko zna gde bih do sad bila,no teško je kad si bolestan jer na to deluju nikakve misli ali ti pozitivan stav svakako pomaže kad je najgore,kad padneš opet te digne pa u krug :). Hvala za komentar.

      Избриши
  10. Ja citam u zavisnosti od trenutnog raspolozenja ako sam u nekoj minus fazi ili rasejana ne mogu da se skoncntrisem na knjigu, pa tako i sada imam nekoliko koje cekaju da ih citam. Uglavnom citam knjige u elektronskom formatu jer mi je tu besplatno i u svakom trenutku dostupno. Mogu da citam skoro sve a najvise volim misterije jer slazem se sa tobom, ako mi knjiga od pocetka ne drzi paznju, moze to biti i najpoznatije delo ali odustajem. Izbor ti je odlican, meni se najvise dopada Moc podsvesti jer sve cesce pokusavam sebi pomoci u smislu da se smirim, da se ne nervirama a i negde verujem u ono kakve su ti misli takav ti je zivot i znam da dosta nekih svakodnevnih stresova se moze izbeci samokontrolom jer dosta toga potice iz loseg razmisljanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopada moj izbor i slaže se sa tobom neke stvari se mogu iskontrolisati tim čudesnim umom, ali ipak neke ne to tvrdim :). I meni sad stoji par kjniga i čekaju red jer sam u totalnoj minus fazi i ne mogu da se skoncentrišem na ništa

      Избриши