"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

среда, 21. октобар 2015.

Znate li šta nanosite na kožu?


Poštovani pratioci danas sam rešila da vam iz magazina Život i zdravlje prekucam jedan text koji je na mene ostavio veliki utisak i smatram da svi treba da ga pročitate. Ovaj text nalazi se u broju 2/2013 na stranici 41-42.

Koža je naš najveći organ, ona je čudesno građena takoreći remek delo dizajna i planiranja. I od svih čuda ljudskog tela nijedno nije tako čudesno kao što je način na koji koža leči svoje rane. To isceljivanje je remek delo božanske organizacije, daleko pre pojave prvog hirurga. Nebeski nepogrešivi dizajner je osmislio da koža predstavlja neprobojnu barijeru za bakterije, učestvuje u eliminaciji otrova iz tela, sadrži enzim koji uništava mikrobe koji dospeju u nju, fotosintezom obezbeđuje dragocen vitamin D. Za kožu se kaže da predstavlja treći bubreg. Ona se neprestano obnavlja, diše, prenosi impulse direktno u mozak. Zbog svega navedenog ono što stavljate na kožu jednako je važno kao ono što jedete, možda i važnije jer hrana koju jedete prvo prolazi kroz želudac zati kroz sistem za varenje i na kraju kroz jetru, gde se još jednom pročisti pa tek onda odlazi u krvotok. Sa preparatima koje koristite za ličnu higijenu i negu kože proces je nogo drugačiji i kraći. Sve što nanesete na kožu u roku od samo par minuta odlazi u krvotok. Telo može da upije do 60 % svake materije koju naneste na kožu.


Petrolatum, paraffinum liquidum, mineral oil
-Rastapa prirodne masnoće u koži i izaziva dehidrataciju i suvoću
-Zapušava pore i zadržava toksine
-Ometa prirodnu funkciju kože

Sodium lauryl sulfate
-Koristi se za stravanje pene
-Lako se apsorbuje kroz kožu
-Skuplja se u očima, mozgu, srcu i jetri
-Povezuje se sa gubitkom kose

Parabeni
-Reč je zaštitnim sredstvima-konzervansima
-Imaju estrogenski efekat na organizam, odnosno dovode do poremećaja hormonske ravnoteže
-Tragovi parabena su pronađeni u tkivu raka dojke

Propylene-Glycol
-Koristi se kao sredstvo za vlaženje kože
-U industriji se koristi kao sastojak antifriza
-Uzrokuje iritaciju kože, mučninu i glavobolje
-Zadržava se dugo u mozgu


Dermatolozi upozoravaju da koža pamti svaki vaš potez. Najvažnije pravilo glasi "Ako nešto ne možete da pojedete nemojte stavljati ni na kožu". Koža je najveći telesni organ, šta god da nanesete na nju to odlazi u organizam. Vrlo često proizvodi koji se reklamiraju kao prirodni sadrže opasne hemijske supstance zato treba biti jako obazriv. Važno je napomenuti da nema zakona koji klasifikuje šta je prirodno a šta sintetičko. Dakle svaki proizvod može da nosi naziv "prirodan" a da to uopšte nije. Pažljivo čitajte sastav proizvoda, ako ne znate šta neka supstanca znači raspitajte se, informišite se, pitajte vašeg lekara ili farmaceuta. Preduzmite sve da priuštite sebi bolji, zdraviji i duži život. Ako je ljudski organizam najsavršeniji zapakovan oblik života na planeti onda je koža najlepša ambalaža, čuvajte je i negujte. 

Da li vi čitate sastav proizvoda pre kupovine i da li pazite šta stavljate na kožu? 
*Slike preuzete sa neta

18 коментара:

  1. Uvijek je dobro se podsjetiti na loše sastojke u kozmetičkim proizvodima

    ОдговориИзбриши
  2. Zato sam i presla na kreme koje ne sadrze parabene

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala puno na ovom postu, definitivno je od pomoci. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ovakvih tekstova nikada dosta i sretna sam što se sve više gleda i pazi na sastojke :)

    ОдговориИзбриши
  5. Jedna sam od onih koja se slabo sminka...skoro nikad.Vodim racuna da ne nanosim bilo sta na lice...vise rizukujem da izadjem na ulicu i bez kreme nego sa njom.Plasim se herpesa koji mi je jako cesto izlazio na licu...tako da moram da vodim racuna...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako i treba i bravo za tebe, ponosna sam na tebe što si i pušenje ostavila i što sve više vodiš računa o sebi <3

      Избриши
  6. Ja sam jedna od onih koja baš i nije čitala sastav proizvoda jer nisam imala problema sa kožom a nisam ni koristila puno preparata to su uvek bile Nivea i Dove, takođe gledam da sve što koristim kupim u parfimeriji jer mi je to koliko toliko garancija. Nažalost premalo je edukacije i sve češće viđam mlade devojke koje kupuju šminku kod Kineza kao i to da radnici kod Kineza nanose sjajeve i svašta, mislim da se neko mora opasno pozabaviti omladinom i objasniti koliko je to opasno po zdravlje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dzabe je ja mislim to sve jer kad oni nešto zapnu nema drugačije ali svakako na nama je da pokušamo malo o tome da širimo svest na ovaj ili onaj način. Ja sam pre imala po jedan komad šminke i to koristila dok nisam dobijala gomile svega i bila sam ok i sa tim samo da ne kupujem po kineskim radnjama bilo šta pogotovo ono što se nanosi na lice, al imaju i oni dobru šminku i sve to al toga nema ovde po radnjama za 50 ili 100 dinara :)

      Избриши
  7. Jako pazim na sastav proizvoda, ali isto tako neću odbaciti neki proizvod koji mi jako odgovara zbog npr. mineralnog ulja. Jako me ljuti što se u ljekarničkim proizvodima koji koštaju dosta zna kriti dosta loš sastav, a puno djevojaka misli da ako kupe nešto u ljekarni da je to ok. Zato velika pohvala za ovaj post jer mislim da je to tema o kojoj se treba stalno pisati :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se sa tobom potpuno i ja sam jako luta na to kad stave neku astronoomsku cenu na proizvod koji upšte nije dobar za kožu ali plaćaš ime dok recimo ima malih firmica koje prave prirodnu kozmetiku i to ručno po mnogo povoljnijim cenama ali nisu poznate ljudima pa im pristupaju sa dozom rezerve, ja sam otkrila par takvih firmica i sada se baš zauzimam da se za njih pročuje makar ovde kod nas :)

      Избриши
  8. Zvanicno sam prestravljena. Znala sam da su pojedini sastojci krema stetni ali ne i zasto. Tako mi je drago sto sam kreme zamenila uljima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je pametan potez i sama sve više koristim ulja ili ručno rađene kreme koje su opet na bazi nekij ulja :)

      Избриши
  9. Ja obracam paznju na sastav, ne koristim proizvode koji sadrze paraben (mada imam jedno rumenilo koje sadrzi paraben, ali nikad ga ne stavljam bez neke podloge ispod) ali evo vidim da ima jos par nekih sastojaka na koje treba obratiti paznju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako sam i ja samo paraben počela da izbegavam kad ono ima još gomila toga, ja to sve učim na mom omiljenom blogu Dear Skin ona je expert za sve te stvari :)

      Избриши