"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

уторак, 7. октобар 2014.

Recept-punjene tikvice na moj način


Već ste mogli da shvatite da volim da kuvam i pravim svašta ali pre svega na moj način, dakle sama izmišljam u momentu neke svoje recepte, do sada je sve bilo uspešno i jestivo :). Kako vam se dopao moj predhodni recept,rešila sam da nastavim da pišem i na tu temu. Ko je propustio taj post (klik).
Danas delim sa vama recept za punjene tikvice, ali one male okrugle,koje se ne ljušte, ne znam im tačan naziv. Otkad sam njih otkrila one standardne više i ne kupujem,a inače volim tikvice na 100 načina.
Za ovakav specijalitet potrebno vam je (za recimo 4 osobe gde će svaka pojesti po 2 do 3 tikvice)
-10 tikvica
-veza sveže mirođije
-3 krompira
-2 šargarepe
-malo praziluka
-integralni pirinač(može beli)
-paradajz
-500 grama svežeg mladog sitnog sira
-pavlaka može za kuvanje ali ne mora
-za preliv jaje po želji
-začini po želji


Sve dobro oprati i oljuštiti osim tikvica, njih ne ljuštite, samo operete i izdubite ali tu masu sačuvate, malo posolite i ostavite da pusti vodu, u međuvremenu blago na malo vode obarite pirinač da omekša. Ostale namirnice opet rendate,mirođiju sitno seckate, kao i praziluk, sve to pomešate sa pirinčem i u dubljem tiganju blago krčkate tek da sve malo omekša, ko voli može i da dinsta. U drugoj, dubokoj šerpi lagano obarite tikvice koje ste izdubili, tek da voda baci ključ i gotovo. Kad se smesa ohladi u nju dodajete sir i začine po želji, i onu masu od tikvica koju ste izvadili iseckate sitno i sve pomešate.



Zatim kad se obarene tikvice ohlade jednostavno ih napunite tom smesom, a paradajz isečete na tanke kolutove i stavite od gore kako bi na neki način zatvorili tikvicu i sprečili da fil izađe. Meni je preostalo fila pa sam napunila i papriku, i jednu klasičnu tikvicu- da se ne baci :).


Zatim sve poređate u tepsiju, prelijete blago sa maslinovim uljem mada ne mora, i pečete kratko jer je sve već predhodno obareno i omekšalo, i nakon nekih 10 min, dok to čekate umutite pavlaku za kuvanje a može i obična umućena sa jednim jajetom, vadite tepsiju, prelivate sve i vratite u rernu još na 10 minuta, da uhvati koricu. Služite sa salatom ili po vašem izboru.
Nekad umesto pirinča stavim belo meso, iseckam ga na kockice i blago dinstam na maslinovom ulju a kad nabavim gril tiganj onda ću grilovati :) 


Kako vam deluje ? :).

10 коментара:

  1. Jaaoo, njami :) Sad sam ručala ali bih mogla opet :)
    I ja volim te, loptaste, draže su mi od običnih a i lakše mi je kada ih pečem u rerni...L.

    ОдговориИзбриши
  2. Prefino izgleda!! Da se bar kod nas mogu naci ovako malene tikvice, nigdje ih ne vidjam :S radim slicnu verziju ali sa punjenim paprikama i isto bude fino :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veruj mi da sam ih i ja tek ove godine otkrila i to na celoj pijaci samo jedna žena donosi :) Paprike mi smetaju za stomak u svim oblicima osim u presnom ali ih obožavam :). Hvala za komentar,prvi na mom blogu mislim :*

      Избриши
  3. Ovo moram da pravim prvom prilikom. :D Svidja mi se sto ima dosta povrca, a mesa nema. Izgleda bas primamljivo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Daaaaa,ja gledam u zadnje vreme što više da izbegavam meso,moram nekad da ubacim zbog ukućana ali ja ne jedem ništa osim belog pilećeg :)

      Избриши
  4. Obožavam tikvice, pojela sam ih valjda ovo ljeto 10 kila :D Ovakav oblik nisam nikad vidjela, odličan recept,spremam u favorite :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tikvice obožavam bukvalno na sve načine i mogu ih jesti svaki dan,no jednom kad je muž pitao "Ženo opet tikvice?" ,onda sam malo proredila hehehe,drago mi je da ti se dopada :)

      Избриши