Danas sam odlučila da podelim sa vama jedan od mojih omiljenih recepata, svi znate da volim da kuvam i pravim svašta, da u tome uživam i da sve što spremam radim isključivo iz glave po nekom svom zamišljenom receptu. Već sam vam pisala čini mi se dva ranije ali zaista nisam davno, a kako sad postim sredom i petkom treba mi više ideja , mašte i raznovrsnih delicija, mada ko voli povrće kao ja to ne predstavja nikakav problem. Muž sada ne posti samnom jer radi težak fizički posao nekad i po 12 h dnevno, ali jede ono što sam spremila uglavnom sa tim što njemu nešto dodam uz to. Da ne dužim i da pređem na recept za ovu musaku ala ja :).
*2 veće tikvice
*5-6 krompira po mogućstvu da je beli
*šargarepa (po želji)
*integralni pirinač oko 250-300g
*začini po želji
*malo ulja
*folija
*sveža salata po izboru
U dublju šerpu kada oljušteite tikvice i krompir i isečete ih na kolutove stavite vodu da provri čisto toliko da povrće tek malo omekša, dok u drugoj šerpi isto to uradite sa pirinčem. Inače ga ja uvek malo ranije potopim u vodi jer integralni pirinač je malo tvrđi i duže se kuva. Ponekad uz sve ovo dodam i patlidzan za promenu.
Uzimate pleh za pečenje, premažete dno sa mrvom ulja i krenete da ređate, red krompira, red tikvica, red pirinča i sve tako do kraja ali završni gornji sloj ja uvek ostavim da bude krompir, zatim dodate začine po volji, ovaj put ja nisam stavila šargarepicu jer je nisam trenutno imala kod kuće inače je uvek stavim, a od začina ide morka so, i neka mešavina koju volim i sama pravim od svežeg povrća. Za to vreme grejete rernu na oko 200 stepeni, u pleh sipate 2 čaše vode i prekrivate ga folijom a zatim stavite u rernu. Pošto je predhodno sve obareno ne treba više od 20 minuta da se peče plus još 5-10 minuta kad skinete foliju da zapeče onako fino taj gornji sloj. Kada ne postim ulupam i jaje sa pavlakom za kuvanje pa prelijem preko i zapečem još malo.
Ovaj put sam mužu dopekla roštilj kobasice, one koje nisu ljute i pomešala mu sa već gotovim jelom, i naravno napravila nam sveže salate bez koje ne možemo da zamislimo nijedan obrok.
Kako vam se čini ovaj moj recept i da li ćete probati ovaj specijalitet? :).
Ovo spremam sledeće :) Ogladnela sam dok sam čitala post :D
ОдговориИзбришиPretpostavila sam da bi se tebi ovo moglo svideti i drago mi je da sam bila u pravu :)
ИзбришиRecept je dobar,i ja obozavam tikvice,prijatno.
ОдговориИзбришиTikvice na sto načina :). Hvala Tatjana :*
ИзбришиBaš mi se sviđa ovaj recept, moraću da isprobam jednom. :)
ОдговориИзбришиObavezno da mi javiš kako ti se dopalo :)
ИзбришиProbaj sa rendanjem povrća, neuporedivo je ukusnija musaka kada se povrće renda. :)
ОдговориИзбришиProbala sam naravno :). Čak rendam tikvice i krompir pa ih tako rendane pohujem, dodam i sira , ma svašta umem nije da se hvalim :D
ИзбришиBravo bravo. :)
ИзбришиJa pohovano ništa ne volim, a nije ni zdravo..:)
Mojima pohujem, ja nista nezdravo nisam pojela ima 5 godina, sem sladoleda :D
ИзбришиNjam, njam, prvom prilikom ću isprobati ovo :D Sve što ima veze s tikvicama obožavam :D
ОдговориИзбришиNas dve smo neki rod glavu dajem <3
ИзбришиIde mi voda na usta pravim danas
ОдговориИзбришиPravi i zovi da ne moram ja danas da kuvam ne znam ni hoću li stići :)
Избриши