"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

среда, 3. јун 2015.

Moj recept - musaka od povrća


Danas sam odlučila da podelim sa vama jedan od mojih omiljenih recepata, svi znate da volim da kuvam i pravim svašta, da u tome uživam i da sve što spremam radim isključivo iz glave po nekom svom zamišljenom receptu. Već sam vam pisala čini mi se dva ranije ali zaista nisam davno, a kako sad postim sredom i petkom treba mi više ideja , mašte i raznovrsnih delicija, mada ko voli povrće kao ja to ne predstavja nikakav problem. Muž sada ne posti samnom jer radi težak fizički posao nekad i po 12 h dnevno, ali jede ono što sam spremila uglavnom sa tim što njemu nešto dodam uz to. Da ne dužim i da pređem na recept za ovu musaku ala ja :).


Za 2-3 osobe potrebo je:
*2 veće tikvice
*5-6 krompira po mogućstvu da je beli
*šargarepa (po želji)
*integralni pirinač oko 250-300g
*začini po želji
*malo ulja
*folija
*sveža salata po izboru


U dublju šerpu kada oljušteite tikvice i krompir i isečete ih na kolutove stavite vodu da provri čisto toliko da povrće tek malo omekša, dok u drugoj šerpi isto to uradite sa pirinčem. Inače ga ja uvek malo ranije potopim u vodi jer integralni pirinač je malo tvrđi i duže se kuva. Ponekad uz sve ovo dodam i patlidzan za promenu.


Uzimate pleh za pečenje, premažete dno sa mrvom ulja i krenete da ređate, red krompira, red tikvica, red pirinča i sve tako do kraja ali završni gornji sloj ja uvek ostavim da bude krompir, zatim dodate začine po volji, ovaj put ja nisam stavila šargarepicu jer je nisam trenutno imala kod kuće inače je uvek stavim, a od začina ide morka so, i neka mešavina koju volim i sama pravim od svežeg povrća. Za to vreme grejete rernu na oko 200 stepeni, u pleh sipate 2 čaše vode i prekrivate ga folijom a zatim stavite u rernu. Pošto je predhodno sve obareno ne treba više od 20 minuta da se peče plus još 5-10 minuta kad skinete foliju da zapeče onako fino taj gornji sloj. Kada ne postim ulupam i jaje sa pavlakom za kuvanje pa prelijem preko i zapečem još malo.


Ovaj put sam mužu dopekla roštilj kobasice, one koje nisu ljute i pomešala mu sa već gotovim jelom, i naravno napravila nam sveže salate bez koje ne možemo da zamislimo nijedan obrok.



Jelo je lagano, ukusno, može se konzumirati i za ručak i za večeru, vrlo je zdravo i dosta je sito, ja ga obožavam i često ga pravim, kada se ne posti ubacim i piletine, nekad i patlidzan, zaista razne varijante, stalno nešto menjam.

Kako vam se čini ovaj moj recept i da li ćete probati ovaj specijalitet? :).

14 коментара:

  1. Анониман3. јун 2015. 01:26

    Ovo spremam sledeće :) Ogladnela sam dok sam čitala post :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pretpostavila sam da bi se tebi ovo moglo svideti i drago mi je da sam bila u pravu :)

      Избриши
  2. Baš mi se sviđa ovaj recept, moraću da isprobam jednom. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Probaj sa rendanjem povrća, neuporedivo je ukusnija musaka kada se povrće renda. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probala sam naravno :). Čak rendam tikvice i krompir pa ih tako rendane pohujem, dodam i sira , ma svašta umem nije da se hvalim :D

      Избриши
    2. Bravo bravo. :)
      Ja pohovano ništa ne volim, a nije ni zdravo..:)

      Избриши
    3. Mojima pohujem, ja nista nezdravo nisam pojela ima 5 godina, sem sladoleda :D

      Избриши
  4. Njam, njam, prvom prilikom ću isprobati ovo :D Sve što ima veze s tikvicama obožavam :D

    ОдговориИзбриши