"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

уторак, 20. јануар 2015.

Helicobacter pylori

                                                  *izvor slike Google

Helicobacter pilory je bakterija koja se sreće samo kod ljudi u donjem delu želuca i dovodi se u vezu sa nastankom zapaljenja želuca (gastritisa), čira dvanaestopalačnog creva ređe želuca.Ova bakterija je u stanju da iz ureje oslobodi amonijak koji joj omogućava preživljavanje u vrlo kiseloj sredini želuca.

Siptomi:Infekcija helikobakterom često protiče i bez simptoma.Vremenom se može javiti:
hronični, površni gastritis tip B, koji može trajati godinama i decenijama bez simptoma ili sa blažim tegobama u vidu mučnine, neodređenim bolovima u predelu želuca,
čir dvanaestopalačnog creva, ređe želuca, jer izumiranjem epitelnih ćelija se slabi želudačna barijera, koja štiti od kiseline,hronični, atrofični gastritis iz koga se može razviti rak želuca.

Prisustvo helikobaktera se može utvrditi biopsijom sluzokože želuca,a zatim njegovim uzgajanjem i dokazivanjem urejaze i katalaze. U terapiji se koristi kombinacija antibiotika i inhibitora protenske pumpe,koji se uzimaju 7 dana. Terapija je uspešna u preko 95% slučajeva.(izvor Google).

                                                           *izvor slike Google

Helikobakter se prenosi feko-oralnim putem. Rasprostanjen je širom sveta, posebno kod grupa koje žive u lošim higijenskim uslovima. Kod preko 50% stanovništva može se pronaći ova bakterija. Bakterija je pokretljiva zahvaljujući trepljama na jednom kraju i brzo kolonizuje sluzokožu želuca.(izvor Google).

Me VS Helicobacter pilory

*Meni je ova bakerija otkrivena pre 3 godine, nakon mnogobrojnih hormonalnih agresivnih terapija koje sam primala nakon tumora levog jajnika i gubitka istog. Prvi simptom koji sam ja imala bila je mučnina koja je svakim danom bila sve intenzivnija dok se nakon nekog vremena nije pojavio i nagon za povraćanjem.Tako sam skoro svaki dan po ceo dan patila od jake mučnine, stezanja u želucu i povraćala sam skoro svakodnevno. Tada sam to povezivala sa glavoboljama od kojih sam u tom periodu najviše patila, sve o tome ovde. Na kraju se ispostavila da imam baš ovu bakteriju H. pilory i da mi se zbog nje glavobolja pogoršava, mislim da svi dobro znate da je sve to povezano pa tako i glavobolja sa želudačnim problemima. Prvi mi je ovu bakteriju otkrio homeopata o kojem sam vam pisala ovde, a nakon toga su laboratorijske analize to i potvrdile.



Simptomi koji još mogu pratiti ovu dijagnozu su :
– neprijatni bolovi u želudcu
– mučnina i malaksalost
– loš apetit
– nadimanje
– neprijatan osećaj posle jela i pića
– problemi sa varenjem
– žgaravica
– nervoza i razdražljivost
– povraćanje

Nakon što se pojave ovakvi simptomi, potrebno je javiti se lekaru. Prisustvo bakterije se utvrdjuje iz krvi, ali najpouzdaniji je izdisajni ureaza test. Lekar specijalista prepisuje terapiju. Najčešće su to dvokomponentni ili trokomponentni lekovi. Na primer jedan lek blokira protonsku pumpu, drugi oblaže želudac, a treći leči. Veoma je značajno da se terapija sprovede do kraja. U nekim slučajevima od lekova, javljaju se grčevi u stomaku, promenjen ukus u ustima, crna stolica. Neki pacjenti teško podnose terapiju i fizički i psihički. Nakon terapije antitela se još zadržavaju u krvi, tako da je ponovni test potrebno uraditi tek posle nekoliko meseci. (izvor).

*Ja sam se ove dijagnoze rešila pomoću homepatskih lekova i režimom ishrane bez ijednog leka hemisjke prirode i antibiotika, jer prvi pokušaj lečenja njima bio je jako neuspešan i prouzrokovao mi je samo dodatne probleme. Jeste mnogo duže trajalao ali kako sam već bila "otrovana" od silnih terapija rešila da sam da pokušam prirodnim putem. Izbacila sam iz ishrane sve što mi smeta, jaku masnu hranu, zaprženu hranu, slatkiše, prestala da pijem sokove. Jela sam mnogo svežeg voća i povrća kao i barenu hranu bez začina samo blago posoljenu, i pila sam samo običnu vodu. Takođe sam izbacila testeninu i sve na bazi belog brašna. Taj režim sam primenjivala 11 meseci i uspela da se rešim ove bakterije, s tim što mi se svaki put ponovo pokrene kada se razbolim pa moram da pijem antibiotik a to je nažalost jako često, čak i preko 5 puta godišnje, tako da se uglavnom i sada nakon 3 godine pridržavam skoro svega ali ponekad počastim sebe nekim parčetom pizze, na to sam posebno slaba ili nekim sladoledom.

*izvor slike Google
Ishrana:
Uz terapiju obavezno treba biti na dijeti. Dijeta je slična kao i dijeta kod kandide o kojoj ću vam pisati nekom drugom prilikom. Ishrana treba da se bazira na povrću. Odlična je šargarepa, kupus, boranija, brokoli i mnogo drugo povrće. Meso ne treba potpuno isključiti, ali smanjiti da i izbegavati meso sa roštilja, kao i prženo. Riba može da se jede. Poželjna je kuvana i pečena hrana, ne mnogo začinjena. Slatkiše i šećer ne treba jesti. Gazirana pića mogu da škode. Kafa i alkohol nikako nisu preporučljivi. Žitarice od celog zrna su dobre, posebno ječam koji smiruje kiselinu.(izvor).

Da li vi imate iskustva sa ovom dosadnom bakterijom ? Hvala na pažnji !

8 коментара:

  1. Moji mam i tata su je imali i izlecili (valjda, jer nemaju tegobe, ali nisu isli da provere) sa lincurom (u rakiju se stavi lincura, ne znam koliko treba da stoji i pije se jedna casica ujutru) :D Kod nas u kuci samo alternativa :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako i treba ,naravno gde se sa takvom metodom mogu postići neki rezultati,kod ove dijagnoze mogu uz jaku disciplinu i opet zavisi od nalaza u kom broju je povišen. Ja sam čula da i orahovača povoljno deluje na te stvari :).

      Избриши
  2. Nemam nikakva iskustva,ali svakako je dobro znati ponesto o ovome,dobro napisano.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tatjana,treba o svemu biti obavešten po meni u ovo ludo vreme danas .

      Избриши
  3. Au, pa i ovo te je snašlo... :(((
    Čula sam za bakteriju, nisam je, srećom, imala i ne sumnjam da takva ishrana može jako da promeni situaciju, samo treba izdržati, a nikako nije lako, ja sam je se pridržavala neko vreme zbog kandide.

    ОдговориИзбриши
  4. Znaš kaako zlo nikad ne ide samo,ja sam se nakon tumora i tih jakih terapija srela sa mnogim nus pojavama i posledicama,sa nekim se i danas borim svaki dan,tako to ide u većini slučaja jedno lečiš ,drugom štetiš :/

    ОдговориИзбриши
  5. Odličan članak :). Nemam iskustva s ovom bakterijom, ali sam radila test nakon što su mi gastroskopijom utvrđena oštećenja na želucu, erozije. Iako su nam problemi drugačiji, posve te razumijem. Erozije sam dobila prije nešto više od 3 godine, pred Božić 2011. sam odradila gastroskopiju. Terapija protonskim pumpama mi je trajala gotovo tri mjeseca, a povremeno ih pijem i danas, ovisno kakav mi je period. Prva dva mjeseca terapije sam praktički prespavala jer sam bila na strogoj dijeti, nisam imala energije niti za mirovanje. Živjela sam na juhi, riži, kuhanom povrću, prepečencu i sličnoj hrani u količini koji bi i moj mačak lako strpao u želudac. Čim bi se i trunku raširio, bolio je. Voće ništa, čak ni banane ako dobro pamtim.
    Sad, par godina poslije, želudac mi je nebo i zemlja u odnosu na tada, ali ne mogu jesti što hoću ni koliko hoću. Obroci su mi manji i češći. Prekrižila sam dosta hrane, ne smijem jesti išta kiselo, od voća jedem samo banane i u manjoj mjeri slatke jabuke ili što slično. Skupa s tim bojim se da mi se razvila i netolenacija na neke namirnice, kao npr. luk i češnjak, koji ne samo da mi rade žgaravicu nego se fizički osjećam loše. I naravno, ako išta imam u želucu, ne smijem leći jer ću se probuditi sa žgaravicom.

    Naporno je, moram priznati. Odrekla sam se puno toga, ali priuštim si neke stvari, naravno. Pivo jako volim i tek sam ga nakon dvije godine mogla početi piti u malim količinama uz obavezno unošenje neke suhe hrane. Kave se nisam odrekla, ali pijem praktički prozirnu kavu i još ublaženu biljnim mlijekom (jer mi kravlje smeta). Naporno jest, ali sam i zadovoljna što sam ipak sada otpornija nego prije. Nadam se nikad više ne proći ono. Frustriralo je, smršavila sam, bila gladna, nisam mogla vratiti kilažu i općenito sam bila vrlo nezadovoljna sobom. Uz sve to imaš i okolinu kojoj konstantno moraš objašnjavati (i dan danas) što smiješ, što ne smiješ, zašto neku namirnicu u jednom obliku smiješ, u drugom ne, u jednoj kombinaciji da, u drugoj ne, i slušati tuđe prijedloge što da jedeš i objašnjavati zašto ne možeš.

    Sorry na dužem komentaru. I sama dugo razmišljam pisati o ovome, ali nikako se nisam usudila jer otvaram lavinu starih frustracija, od kojih su neke i dalje aktualne. Ali ide na bolje. Napokon su ljudi valjda počeli shvaćati...

    Želim ti puno sreće!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Azzie hvala ti puno baš na ovakvom komentaru,meni je posebno zadovoljstvo kada dobijem baš takve,kad neko podeli samnom i neku svoju pričicu i naročito mi je drago kad saznam da je neko neku dijagnozu izlečio ili pobedio. Ovo nikako nije zanemarljiva tema i još kako je teško živeti od "vazduha" bukvalno kad ti je većina toga zabranjeno jer samim tim pada i imunitet pa i ostale bolesti napadaju. Ja sam se sa ovom bakterijom nekako izborila al je držim pod kontrolom stalno i non stop pazim šta jedem,dok sa drugim dijagnozama još bijem teške bitke.Teško je pisati na ove teme jer jer svi znamo da nisu omiljene ali neko mora i o tome :).

      Избриши