"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

понедељак, 27. април 2015.

Moj plan ishrane


Mnogo vas me je pitalo za moj plan ishrane tokom svih ovih godina koliko se borim sa Endometriozom i stalnim hormonalnim promenama pa sam rešila da vam napišem jedan post o tome. Zanimalo vas je koje namirnice jedem, šta pijem, kako spremam hranu i šta izbegavam da jedem pa potrudiću se što bolje da vam dočaram moje svakodnevne rutine. Moram da napomenem da se ovako hranim već skoro 5 godina, u početku sam počela da izbacujem malo po malo onoga što mi smeta dok na kraju nisam presekla sa svim i od tada je moj plan ishrane skoro svaki dan isti, jedem većinom u isto vreme, jedino je izbor namirnica svaki dan drugačiji što se ručka tiče. Moram da napomenem da ne pušim, i ne pijem alkohol kao i ni sokove, bilo guste ili gazirane, jedino što sebi priuštim je ujutru jedna hladna Nes kafa gorka skroz sa mlekom od 0,5 % mlečne masti. Ovako se hranim isključivo zato što mi prija i čim ubacim nešto mimo toga nikako mi ne odgovara pa sam rešila da ne rizikujem i da idem na provereno :).


Doručak je obavezan, a moj je u zadnje vreme uvek isti, imam dve kombinacije i samo ih vrtim u krug. Prva je integralne žitarice sa nekim voćem, najčešće brusnica i Fit jogurt od 0 (nula) % mlečne masti, dodam malo cimeta i narendam malo đumbira, nekad dodam kašikicu meda. Najčešće jedem Fitness žitarice ili integralne Fun & Fit sa brusnicom a sada je i Štark izbacio integralni musli. Ponekad i sama pravim kombinacije, kupim u zdravoj hrani svega po malo i miksujem.
Druga varijanta doručka izgleda ovako: dve kriške Tonus hleba tostiram, namažem ili dijet margarinom ili sojinom paštetom, nekad dodam par kriški nemasnog mladog sira a salata je obavezna, nebitno koja. Nekad izbor padne na barena jaja uz tunjevinu i naravno Tonus hleb.


Ručak moram započeti nekom čorbom od povrća ili pilećom supicom, kada pravim od povrća stavim sve što imam u kući, prokuvam i dodam začine a to je najčešće samo morska so i peršun, kim, mirođija, volim da dodam ponekad i malo pavlake za kuvanje da bude krem čorba i nacedim malo limuna da bude kisela čorba ali to češće radim sa pilećom supom koju pravim od belog mesa, sitno ga iseckam na komadiće i takođe samo barim sa povrćem opet i dodajem začin, luk nikako ne koristim, ponekad praziluk. Pravim zaišta svašta, i uživam u tome i moram se pohvaliti i da mi ide :).
Drugi deo ručka je uvek neko povrće na razne načine i svaki dan se trudim da je neko drugo. Svo povrće spremam isto, samo barim u slanoj vodi i dodajem začine po želji, nema zaprški i sličnih varijanti. Dan bez ručka "na kašiku" što se kaže ne mogu zamisliti i ako slučajno taj obrok nekad preskočim ceo dan se osećam grozno i budem gladna. Od testenina jedem integralnu i heljdinu, pravim paste sa povrćem i belim mesom, često pravim i pilav od integralnog pirinča, nekad sa povrćem nekad sa belim mesom i za temeljac uvek koristim pileću supicu domaću naravno, nikad ništa iz kesica. Nedavno sam nabavila i gril tiganj pa sve više grilujem i tek ću kada počne sezona svežeg povrća. Ponekad volim da pojedem ribu, uglavnom filete soma ili oslića, ili štapiće od lignje i raka ali ih pečem u rerni da ne bi upili trunku ulja. Jedem i pečurke, najčešće grilovane ili napravim od njih neki lagan sos i prelijem ga preko integralne testenine ili preko pire krompira. Često znam da obarim krompir, procedim ga dobro, zatim ga malo izgrilujem i jedem uz neku salatu, fenomenalno :).



Neizbežan dodatak svakom mom ručku je velika količina salate, najčešće je to zelena salata ili kupus salata, prelivena samo limunom i ako imam dodam kap, dve maslinovog ulja. Kuvam i pasulj ali samo onako obaren i jedem ga uz šargarepicu i zelen više kao neki vid čorbice a često pravim razne musake od povrća i zapečem ih u rerni. Ne jedem suhomesnate proizvode a od mesa jedem samo piletinu. Za užinu napravim ponekad salatu od sveže cvekle, šargarepe i jabuke, tačnije sve to izrendam i jedem, nekad dodam đumbir i med nekad samo dodam koju kap limuna. Inače salatu od barene cvekle jedem jako često, pravim je samo sa limunom i dodam kim.


Moram priznati da za voćem nisam luda ali ponekad nateram sebe da pojedem koji komad, i to uglavnom bude neka jabuka, mandarine i grožđe obožavam pa samim tim kada im je sezona rado ih konzumiram, volim i smokve, i one slatke male ananas dinje, i ananas u konzervi iako nisam sigurna koliko je on zdrav nikako da se raspitam, nektarine i kajsije mogu jesti, ostalo ako baš moram, ali zato koštunjavo voće volim i jedem ga u sirovom obliku barem 3 puta nedeljno po jednu šaku badema, lešnika ili suvog voća i uglavnom mi je to neki izbor za večeru, najkasnije jedem u 20 h uveče, ponekad gricnem ponešto kasnije.



Takođe često za večeru grickam lanene pločice koje obožavam ili neke heljdine, ražane, integralne štapiće, Bogu hvala izbor je sve veći i veći, a keksiće jedem slabo ali kada ih jedem moj izbor su svima dobro poznati Bio Cookies. Na leto često napravim ogromnu činiju salate sa mladim sirom i to večeram a kasnije ako osetim glad gricnem nešto od navedenog. Vode pijem u proseku 1,5l dnevno nekad više, jako retko manje, popijem i koji čaj, jedan do dva dnevno, većinom neki za imunitet ili zeleni sa limunom. Od sokova samo prirodno ceđena nezaslađena limunada i kad mi hormoni to dozvole i kad nisam na terapijama volim i grejp  :).



Sad se sigurno pitate da li ova žena jede išta normalno ili nezdravo ali odgovor je ne, ili ipak da? :). Počastim se ponekad nekim sladoledom jer je to jedino čemu ne mogu da odolim, napravim nekad neku pitu sa sirom ali koristim integralne kore i napravim ponekad neku pizzu ali naravno sa Tonus podlogom i biljnim sirom. Za ukućane pravim kolače, palačinke, mafine i torte ali ih ja ne jedem, čak i ne probam :). Sad sigurno mislite da sam savršene građe da nemam problema sa kilogramima ili sa celulitom ali to nije tačno. Uz ovaj režim ishrane ja se umem ugojiti preko noći i po 5 kg, naduvati kao žaba i da, imam celulita, mnogo je ležanja i sedenja iza mene, mnogo lekova i terapija, neke i sada koristim. Dok nisam imala veće komplikacije sa zdravljem volela sam da vežbam povremeno pilates, da đuskam, da šetam jako mnogo, plivala sam godinama, a sada se osim retkih šetnji ničim od ostalih stvari ne mogu pohvaliti. Pokušavam u zadnje vreme da šetam što više sad imam i malog Švrću on mi je kao i neka vrsta motivacije, ali recimo prošle godine mogu da nabrojim na prste koliko sam puta izašla iz kuće, valjda se u organizmu kuvalo sve ovo što se sad opet počelo ispoljavati.


Pre par godina sam se od hormonalnih terapija ko zna kojih po redu koje sam koristila 8 meseci ugojila čak i 12 kg a hranila sam se isto ovako, i kada sam prestala da ih primam tako su kilice polako počele da se tope i vratila sam se na mojih standardih 48-50 koje imam od kraja srednje škole, inače visoka sam oko 167 cm ne znam tačno baš sad. Svi ste upućeni da sam nedavno opet završila u bolnici ovaj put zbog desnog jajnika i da to znači da se Endometrioza vratila i da su hormoni opet u haosu, tako i moji kilogrami opet luduju pa sada već opet imam 3-5 više eto tako od vazduha. Da se razumemo to nije problem nikakav ali je jako nezgodno toliko stalno varirati čak nije ni zdravo pa da ne mislite da kukam zbog 3 ili 5 kg samo vam objašnjavam situaciju kako koliko god se hranila i živela zdravo kad Endometrioza poludi ništa ne vredi, ali vama svakako savetujem da vodite računa o ishrani i o načinu života na vreme jer to može sprečiti neke ne daj bože buduće tegobe. Jedan primer koji ja mogu da vam navedem je da sam ja režimom ishrane, bez ijednog leka pobedila dosadnu helicobacter pylori , pisala sam vam o tome ovde, tako da može se dosta toga reštiti  samo treba puno vremena, volje i upornosti.

Moram još da dodam da sam krajem aprila počela da postim uz sve ovo sredom i petkom pa tada spremam salate sa tunjevinom, grilujem ili barim povrće, i tad ne popijem ni onu moju jednu Nes kafu ujutru :).

* Napominjem da je post napisan iz mog ličnog iskustva i da nikom ne delim savete niti slično, jednostavno sam vam napisala kako se ja hranim jer je mnoge od vas to zanimalo, gledam da svima izađem u susret sa raznim temama :)
-Slike preuzete sa neta!

Povezani post Ultramaxx-ekstraktor-hranljivih sastojaka

Nadam se da vam je post bio zanimljiv a možda nekom i koristan, do sledeće teme budite mi zdravi i srećni i hvala što čitate, što se zanimate za razne teme, a komentari su uvek dobrodošli <3

20 коментара:

  1. interesantan post,meni se zdravlje mnogo pogorsalo pa cu pokusati nesto od ovoga,mozda pomogne,u svakom slucaju hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tatjana i samo napred nikad ne odustaj i čini sve što je do tebe da poboljšaš situaciju , želim ti sve najbolje :)

      Избриши
  2. Svaka cast. Trudim se da u ishranu ubacim zdrave namirnice ali mi bas i ne ide. Volim integralni i hleb od heljde i integralne testenine ali jedem i drugu testeninu. Jedem dosta voca i to svaki dan. Jutro zapocinjem mlakom vodom i iscedjenim limunom. Fizicki ni malo nisam aktivna ali pokusavam sebe da nateram na svakodnevnu setnju. Znam da veceram u 12 nocu.Izbacila sam mlecne proizvode i umanjila crveno meso.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bitno je da si polako počela da shvataš šta ti smeta i da to izbacuješ, znam da si prestala da pušiš i bravo to je ogroman korak sve drugo ćeš isto tako veruj mi samo budi uporna, uz tebe sam :)

      Избриши
    2. Prestala da pusim jesam,gazirane sokove vise ne pijem...trudim se pa videcemo...ali kad procitam koliko si ti istrajna ,mogu samo reci bravo!

      Избриши
    3. Ja tebi takođe mogu reći bravo jer si počela da se boriš za sebe i svoje zdravlje i daješ više od sebe nego do sad u toj borbi i bićeš sve istrajnija i bolja, jako mi je drago da je moj uticaj makar malo pomogao u donošenju pametnijih odluka :)

      Избриши
  3. Bio mi je super zanimljiv, kako sam čitala sve više sam gladna hehe: Ja jako volim povrće, integralne žitarice, ribu i sve te zdrave stvari i definitivno bih mogla živjeti na tim namirnicama, bez crvenog mesa, junk fooda i sli. Odličan posta i žao i je što imaš zdravstvenih problema nadam se da ćeš biti bolje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno i mnogo mi je drago da ti se post dopao i da delimo ljubav prema nekim namirnicama :)

      Избриши
  4. Tijana, ti si jedna hrabra i disciplinovana žena i svaka ti čast, skidam ti kapu. Treba čovek stvarno biti karakter da bi sve ovo izdržao. Nadam se da će ti uskoro biti bolje i da nećeš imati puno problema prilikom ozdravljenja.
    Ja ima sindrom policističnih jajnika i krenula sam pre 3 meseca da se borim protiv njega ishranom i redovnim vežbanjem. Za sada još nisam primetila poboljšanje, ali za tako nešto je potrebno jako, jako dugo, tako da ćemo videti.
    Držim ti palčeve da ti bude bolje što pre.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na divnim rečima pre svega, trudim se i borim jer moram, ja moram činiti sve što je u mojoj moći da sebi pomognem a ostalo će onaj gore tu već mi ništa ne možemo. Žao mi je što čujem za problem koji imaš i mogu ti od srca preporučiti da se raspitaš za Femisan A kapi o kojima sam pisala, ja imam mnogo ozbiljnih problema i traju 10 godina pa kod mene još nema pomaka ali poznajem lično 3 osobe koje su se rešile tegoba koje ti imaš uz njihovu pomoć, ne košta te ništa da se raspitaš, kapi su biljnog porekla. Takođe je ishrana tu vrlo bitna pa samo napred, kad je zdravlje u pitanju ne pita se karakter veruj mi samo jaka volja da nam bude bolje :)

      Избриши
    2. Hvala ti na preporuci, probala sam femisan ali ništa mi nije pomogao, nažalost. Počinjem da pijem uskoro neku mešavinu čaja za regulisanje ciklusa sa instituta Dr. Josif Pančić, baš sam naširoko čitala da je fenomenalan, možeš i ti da ga probaš, ako nisi, neće škoditi, evo link http://www.mocbilja.rs/?portfolio=1896-2
      Mislim da mu je cena oko 300 dinara, a pošto sadrži iključivo biljke za "ženske boljke" što bi se reklo, mislim da će delovati.

      Избриши
    3. Hvala tebi na preporuci i odgovoru, jesam pila čaj koji si mi predložila kao i mnoge druge mešavine kao i neke zasebne ali jednostavno nije bilo efekta a čajevi mi se uspeli smučiti :). Međutim nas dve imamo skroz azličite tegobe pa iskreno verujem da tebi sigurno moa pomoći jer je mešavina odlična :)

      Избриши
  5. Bravo, svaka čast što si disciplinirana i što si potpuno promijenila prehranu i u tme ustraješ. To dolazi od nekoga tko pod hitno treba promijeniti prehranu, ali mi je užasno teško i nikako da se natjeram. I sama imam nekih zdravstvenih problema pa bi stvarno bilo poželjno da pazim što jedem, ali teško je krenuti. No treba ustrajati, pokušavam, nadam se da će i biti nešto od toga. Samo tako naprijed i nadam se da će ti se uskoro riješiti ti problemi što te trenutno muče i da će biti bolje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bitno je da počneš, jeste jako teško i to ume da potraje i dve nedelje i mesec dana al onda se navikneš i pređe ti u naviku i osetiš prve promene, osećaš se bolje za početak, lakše, zadovoljnije. Samo napred kreni i hrabro izdrži malo muka al videćeš isplatiće se , hvala ti puno na podršci i komentaru :)

      Избриши
  6. Koristan post! Pratim tvoj blog i uistinu ti se divim kako se nosiš sa svojim problemima. Iako nemam takve probleme poput tebe, u potpunosti te razumijem što se tiče hormona i kg. Zbog policističnih jajnika uzimam oralnu kontracepciju, nakon prvih koje mi je ginekolog prpisao udebljala sam se u 6,mj 10 kg iako sam pazila na prehranu i vježbala, tako da skroz razumijem kad kažeđ-debljanje od zraka, a okolina nema razumijevanja za to i nekome tko nema tih problema je teško shvatiti da se usitinu deblja od zraka :-p Iako mi je ginekolg promijenio terapiju i pilule koje trenutno pijem su blaže od prethodnih, svejedno uzrokuju nadutost i debljanje, ali malo manje nego prethodne. Da skratim, nadam se da će i našim problemima doći kraj i da će se hormoni stabilizirat :-D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na praćenju i pre svega razumevanju, to nama curama sa hormonskim problemima znači ceo svet bilo da su manji ili ozbiljniji mi smo osetljive. Žao mi je što si morala da prolaziš kroz to ali verujem da će to biti sve ok, i tebi bih od srca preporučila da se malo raspitaš za Femisan A kapi jer povoljno deluju na problem koji ti imaš, ili za neke čajeve, posavetuj se sa ginekolgom i hvala za komentar.

      Избриши
  7. Odličan post draga, baš sam ga s guštom pročitala :D Ja imam sreće što imam dobar metabolizam jer nakon junk fooda koji unesem u sebe trebala bih imati petsto kila :D Također imam naviku doručkovati i to ne preskačem. Jedem puno povrća ili kuhanog ili svježeg, a od mesa većinom piletinu. A onda dođe večer i kad navalim na grickalice, čokoladu i ostalo, ne bude dobro, a najgore je što to sve ide nakon večere koja ne bude nimalo lagana. Pokušala sam to izbaciti, ali ne ide, ako samo imam lakšu večeru, ne mogu spavati od gladi :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno draga moja, sada kada čitam kako ti to uveče uživaš setim se sebe nekad, to je bilo obavezno grickanje kasno uveče nakon nezdrave večere i sokova, uvek neki čipsevi, čokolade i razne đakonije ali onda sam u svom zlu dobila i helicobacter pa sam morala da sečem sve i da pasem travu 11 meseci a onda sam navikla na to, nakon toga kada sam pojela čokoladu i popila sok pozlilo mi je :). Osećam se bolje ovako makar ako ništa drugo, lakše i poletnije kolko god da sam loše :). Od ove nedelje uvela sam i post sredom i petkom.

      Избриши
  8. Ovaj nacin ishrane ja preferiram, ali ne mogu da kazem da ga se pridrzavam u potpunosti. Ne volim zaprzenu, jaku hranu, ulje, vise voilm integralnu testeninu, takodje, pirinac. Izbegavam crveno meso (mada domacoj supi od govedine ne mogu da odolim), volim voce...:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Po svemu sudeći nas dve imamo dosta sličnosti i zajedničkih favorita, sličan ukus pa eto i načim ishrane, super mi je kad naiđem na nekog ko razume :)

      Избриши