"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

среда, 27. август 2014.

Gvavobolja II deo-migrena


Čitajući predhodni post mogli ste videti da danas postoji preko 300 vrsta različitih glavobolja.Pisala sam o tenzionoj  prošli put od koje ja patim uz migrene dodatno,ovaj post biće posvećen isključivo migrenama.Kao što sam obećala dragoj čitateljki Martini potrudila sam se da ovaj post nakuckam što pre :)
Šta pišu stručnjaci:(text pruzet sa neta)
Praksa pokazuje da se žene koje pate od migrenske glavobolje, u velikom broju slučajeva žale i na umor, anksioznost i apatiju, a to su rani znaci depresije.Utvrđeno je da se u detinjstvu obično javlja anksioznost, u mladosti ili zrelom dobu migrena, a izvesno vreme posle nje i depresija.Dakle dete kad odraste dobija glavobolju,kojoj se kasnije pridružuje ili je zamenjuje depresija. Tačan uzrok migrenskih glavobolja još uvek je nepoznat, ali se veruje da na njihovu pojavu najviše utiču geni. Bol je uglavnom koncentrisan u jednoj polovini glave, a pacijenti ga opisuju kao pulsirajući i intenzivan.
Reč je o naslednom poremećaju rada nekih neurotransmitera, odnosno promene cirkulacije krvi u žilama glave i vrata.Bolne pulsacije nastaju prilikom prolaska krvi kroz proširene ili mlitave krvne sudove.  

Šta može da izazove migrenu?
- jaka treperava svetlost, halogena svetlost reflektora ili iznenadna direktna sunčeva svetlost
- alkohol, naročito na prazan stomak
-kofein
-gladovanje ili neredovna ishrana
-dehidratacija
-promene u ritmu spavanja
hormonalne promene
-jaki zvuci i  mirisi
-snažnje emocije


Migrena pripada velikoj „porodici bolova" u glavi i,kod žena se javlja tri puta češće nego kod muškaraca. Od migrene pati 15 do 18 odsto žena i 5 do 8 odsto muškaraca, dok je u dečjem dobu odnos obrnut, migrene su češće kod dečaka nego kod devojčica.
Dve najčešće vrste migrene su: migrena bez aure i migrena sa aurom.

Migrena bez aure:

  1. Napad glavobolje traje 4-72 h
  2. Glavobolja je jednostrano lokalizovana
  3. Bol je pulsirajućeg karaktera
  4. Bol je umerenog ili jakog intenziteta
  5. Bol pojačava  fizička aktivnost
  6. Glavobolja je praćena mučninom, sa ili bez povraćanja
  7. Glavobolja je praćena fotofobijom ili fonofobija

 Migrena sa aurom:

Predstavlja periodična ponavljane glavobolja koje se najčešće javljaju u roku od 60 minuta od simptoma aure, ali može da počne i pre ili istovremeno sa njima, a ponekad glavobolja izostaje.
AURA- je napad ponavljanih neuroloških simptoma koji traju od 5 do 60 min. Ona se javlja najčešće u vidu pozitivnih vidnih obeležja (trepćuća svetlost, mrlje, linije) ili u vidu negativnih vidnih obeležja (gubitak vida, defekti u vidnom polju). Ređe se javlja u vidu pozitivnih senzornih sinmptoma (mravinjanje, bockanje) ili negativnih senzornih simptoma (utrnutost).

Za sada ne postoji lek koji može trajno da izleči migrenu, međutim zdravijim načinom života i pravilnom lekarskom terapijom mogu da se ublaže iscrpljujuće glavobolje.
Kada se glavobolja javi, najbolje je da legnete u mirnu zamračenu prostoriju i na glavu stavite hladan oblog.


Ne znam da li ste čuli za zdravstvenu ustanovu KBC Zvezdara u Beogradu koju mnogi zovu "Migrena centar".
 Prva specijalizovana ustanova ovakve vrste u našoj zemlji, koja se usko specijalizovano bavi glavoboljama, formirana je još 1998 godine kao subspecijalistička ordinacija, da bi 2002. godine dobila status Centra za migrenske glavobolje. Tokom svih proteklih godina je, kao posebna organizaciona jedinica u okviru KBC „Zvezdara“, proširila interesnu oblast patologije na sveobuhvatnu oblast glavobolja, i na taj način proširila dijagnostičko-terapijski proces, dobivši naziv: Odeljenje za lečenje glavobolja i migrene „Migrena Centar“. Sam naziv odeljenja ukazuje da se u fokusu ispitivanja i lečenja nalaze pacijenti oboleli od primarnih i sekundarnih glavobolja, koje podrazumevaju skoro 300 različitih tipova glavobolja.
 Odeljenje za lečenje glavobolja i migrene „Migrena Centar"poseduje prijemnu službu, koja vrši obradu pacijenata i grubu trijažu, prolaskom svakoga pacijenta kroz specifičan upitnik-protokol. Pregledi se obavljaju u specijalističkim neurološkim ordinacijama isključivo od strane edukovanih specijalista neurologije za ovu oblast medicine. Proces ispitivanja i lečenja bolesnika, kao i vodjenja stručne administracije se obavlja po sadašnjim preporukama Svetske asocijacije za glavobolje (IHS).

Drage moje ako patite od glavobolja a u prilici ste da posetite ovaj centar za glavolbolje ne gubite vreme nego zakažite pregled,čula sam samo pozitivna iskustva o njima.
Adresa: Preševska 31, Beograd
Radno vreme: 07-19h
Vreme posete: svaki dan 14 -15h, sreda i nedelja 14 -16h
Telefoni dostupni pacijentima:
Stacionar:  011 3810 763
Ambulanta: 011 3810 766

 Toliko za sada od mene,brinite o sebi i svom zdravlju !

4 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisu prošle ali živim sa njima nekako , i dalje me boli glava svaki ali svaki dan, niko u to ne veruje znam ali i ne mora. Ovo o migrenama sam napisala na zahtev čitatelja moje muke su drugog porekla. Jako mi je žao što čujem da i ti imaš te muke i poznajem homeopatu kod kojeg idem godinma, a sada ide i muž zbog gastritisa, za migrene ima odličnog uspeha iza sebe , nažalost za moje glavobolje ne ali ipak taj čovek me je digao iz kreveta nakon svega prvi, pa pokušaj tu neku alternativu raspitaj se.

      Избриши
    2. Hvala na preporuci! Ja isprobavam malo sa jogom , cajevima, korigujem rezim ishrane...Nadam se da ce glavobolje prestati, sve najbolje! :)

      Избриши
    3. Svakako je važan i način života i ishrane, ja sam već 5 godina na tom nekom režimu, imaš post i o tome pa baci pofgled ako te zanima, sa time sam uspela dosta toga ali ne i da se rešim glavobolje, jer kako svi tvrde nastala je usled gubitka jajnika, hormonalni šok kako kažu :/

      Избриши