"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

недеља, 14. децембар 2014.

Vaše priče-Tatjana o štitnoj žlezdi


Dragi moji pre neki dan sam došla na ideju da i vama,mojim pratiocima,pružim priliku da ispričate neku svoju priču vezanu za zdravlje,o bitkama koje ste vodili ili još uvek vodite,o vašim ozbiljnijim zdravstvenim tegobama,iskustvima.Sećam se kako je meni skoro 10 punih godina bilo teško da pričam o svemu što sam prošla,smatrala sam se manje vrednom,mogli ste već čitati o svemu tome,a onda kada sam to odlučila da podelim sa nekim pa i sa vama,i kako to od tada redovno činim meni je mnogo lakše,osećam se rasterećenije kao što sam već više puta spomenula.Zato slobodno podelite sa nama vaš problem,možete mi naznačiti čak i ako želite da to bude anonimno,ja ću vaše priče objaviti i one će se moći pronaći u posebnoj rubrici na blogu pod nazivom "Vaše priče".Kako je meni ovo deseta godina neprekidne borbe sa zdravljem,ujedno i najgora godina do sad jer polako gubim snagu i slabim na psihičkom nivou rešila sam da i vama koji imate zdravstvenih problema podarim jedan mali kutak na svom blogu gde ćete slobodno moći da podelite sa svima vaša iskustva,tegobe i borbe,bilo one koje su se uspešno okončale ili još uvek traju.Prva moja gošća koja je napisala svoju priču piše nam o svom problemu sa štitnom žlezdom pa u nastavku možete pročitati njenu priču koju sam ja kopirala direktno iz inboxa,kao i slike koje mi je dala da proprate tekst.

Njeno ime je Tatjana Stanišić,na slici dole je možete videti baš u tom periodu kada je bila bolesna.


~Život je putovanje,a mi putnici.Neko od putnika na tom putovanju prodje bez briga,a neko mora da se bori celog života za najveće bogatstvo,za zdravlje.
Svoje detinjstvo pamtim kao najlepši deo mog života,nisam bila bolešljiva sem onih sitnih prehlada,virusa i boginja.
A onda se baš taj život 98. godine surovo poigrao sa mnom.Izgubila sam oca iznenada i preživela ogroman stres. O tome koliko je to bolno neću da govorim,znaju oni koji su to doživeli. Posledice tog preživelog stresa sam osetila 2008.,posle ravno deset godina,baš taj stres je bio okidač da moja štitna žlezda proradi. Koliko je štitna žlezda važna organizmu saznavala sam svakim danom. Regulator celokupnog metabolizma.
Počelo je ubrzanim radom srca,čula sam otkucaje,videla kako mi se pomera majica. Zamaranje toliko da po ravnom nisam mogla da hodam a penjanje na sprat kuće je za mene bila misaona imenica.
Javila sam se lekaru,uradili su sve analize,ekg koji je pokazao 125 otkucaja u minutu. Dali mi betablokator,lekove za smirenje,vitamine i konstatovali koksaki virus.
Sva sreća pa je jedan od doktora predložio i posumnjao na štitnu žlezdu. Uradila sam ultrazvuk štitne koji je pokazao da je sve u redu,ali hormonski status je bio katastrofa. TSH nizak,a FT4 i FT3 visoki-hipertireoza ili ti ubrzani rad srca.
Dobila sam hormon-tiast i krenula lečenje.Saznala sam još milion propratnih simptoma koje sam ja pripisivala nečemu drugom a ne štitnoj žlezdi a uglavnom su oni bili od štitne-opadanje kose,mučnina i bolovi u nogama,krti i lomljivi nokti,nervoza,plačljivost.
Krenula sam da koristim terapiju uz betablokator i tu počinju svi moji problemi. U mom organizmu se dešava totalni disbalans hormona,prelazila sam iz hiper u hipo stanje. Ako ima onih koji boluju od štitne,znaju koliko su to dva različita stanja,i koliko je to opasno i teško za organizam. Doktorka nikako nije mogla da uskladi pravilnu dozu leka. Bilo je perioda kada sam po ceo dan spavala,i nisam mogla da ustanem iz postelje-naravno kad sam bila u hipo fazi,i perioda kad nisam mogla oko da sklopim,nervirala se iz čistog mira,plakala-hiper faza.
I naravno kao posledica ne pogodjenje terpije,počela je da mi se uvećava štitna žlezda-struma. Ogromna je bila-graničnik tri. Predložena mi je operacija i uklanjanje iste,ali to je značilo doživotnu upotrebu hormona.
Odlučila sam da spas potražim na Zlatiboru. I pronašla ga,iako je doktorka govorila da će mi terapija biti ista da je to samo vazduh. Verovala sam u moć Zlatibora i uspela sam.
Prvo su me na komisiji odbili jer su prosto rečeno tražili novac i čuvali to za svoje ljude.
Po nagovoru svoje doktorke pokušala sam još jednom i naravno kad su se promenili članovi komisije dobila sam i ja tih 21 dan u Čigoti.
I tamo sam bila specifičan slučaj,pa su oko mene bili više doktora i čudili se mom neverovatno disbalansu hormona i veličini štitne žlezde.Terapija mi je ostala ista.
I da ima čari u tom vazduhu ima i to odviše. Posle nedelju dana boravka sam izvadila krv i moji rezultati su bil u granicama normale kao da nikad nisam bila bolesna. Posle 21 dan boravka bila sam preporodjenja,lakše sam disala,sve sam mogla,hormoni su se stabilozavali,veličina štitne se smanjila i operacija je odložena.


Moja topla preporuka je Zlatibor iz mog iskustva za sve koji imaju problema sa štitnom.I još jedan bitan faktor za ozdravljenje štitne jeste menjanje sebe kako mi je doktor u Čigoti rekao,"Razbolela si se zato što si jako osećajna osoba,nisi umela da se svadjaš,nisi govorila ljudima šta misliš,
potiskivala si emocije u sebi.Promeni se-kaži ljudima sve što misliš,oni koji te vole,biće uz tebe".
Promenila se jesam i dan danas se menjam,dosta prijateljica sam izgubila zbog toga ali nisu ni bile prave,da jesu,bile bi uz mene.
Bitno mi je da sam ubrzo prestala da uzimam terapiju i da mogu reći da sam ozdravila.Normalno to sa štitnom se nikad ne zna,kontrole du obavezne jer je tako malena žlezda u organizmu a tako podmukla.Svako bi trebalo da proveri hormone štitne žlezde barem jednom godišnje kao deo redovne kontrole.
Toliko za sada,a o cistama i endometriozi ću pisati već nekog drugog puta.~

Slobodno komentarišite,delite iskustva,savete šta god želite,Tatjani i meni će biti drago,a vaše priče u bilo kom trenutku možete posalati u inbox stranice ili na mail srecajezdravlje@gmail.com.

2 коментара:

  1. Tad je bila stitna...i jos uvek mi ona zadaje hiljadu problema....a sad su cokoladne ciste,endometioza i jos mnogo toga.

    ОдговориИзбриши
  2. Tek sada vidim ovu pricu, moja drugarica Tanja Petrovic te je bas ovog leta upoznala na Zlatiboru, Znam bas da mi je rekla da je upoznala jos jednu devojku sa "nagradnih igara" :-) .
    Moja drugarica je imala problem sa stitnom zlezdom i znam koliko je bila uplasena kada se pocela naglo zamarati i zaista joj je pomogla ta terapija i kasnije operacija ali sada je hvala Bogu ok. Na mene je najaci utisak ostavila ta recenica koju ti je doktor rekao i negde pronalazim sebe, ja sam neko ko uglavnom cuti i trpi pa sve cesce primecujem ubrzano lupanje srce, nervozu, mozda cak nekada i depresiju ali prosto jos uvek nisam naucila da svakom sve kazem, nazalost. Sve najbolje ti zelim, mozda se i sretnemo na Zlatiboru.

    ОдговориИзбриши