"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

петак, 9. јун 2017.

Kako imati lep osmeh i zdrave zube? - Gosti na blogu portal Mirandre


U današnje vreme stomatološke ordinacije nisu samo mesto gde odlazimo samo kada nam treba
popravka, lečenje ili vađenje zuba, već su postale svojevrsni centri estetske stomatologije u koje
odlazimo i kad želimo da poboljšamo izgled naših zdravih zuba. Svedoci smo koliko čuveni holivudski osmeh može da poboljša izgled neke osobe i koliko uočavamo kada neko nema lepe zube to može narušiti lepotu lica i pokvariti utisak. Šta znači imati lep osmeh i zube? Više komponenata čini lepotu zuba a jedna od njih je boja. Beljenje zuba u kućnim uslovima nije preporučljivo ukoliko nije pod kontrolom stomatologa jer supstance koje se koriste za izbeljivanje gleđi mogu biti korozivne, odnosno mogu izazvati oštećenja gleđi. Problem zuba koji su nepravilnog oblika, okrnjeni, mali, imaju pigmentacije i fleke, tj. imaju razne estetske nedostatke - rešava se sve popularnijim fasetama tj.vinirima. Keramičke fasete se ugrađuju posebnim postupkom, daju odlične rezultate i stoga su sve više u potrebi u estetskoj stomatologiji. Zubne krunice mogu biti metalne i bezmetalne krunice. Bezmetalne cirkonijumske krunice se izrađuju od čvrstog materijala cirkonijuma koji je poznat istoma pod nazivoveštački dijamant. Vrlo često se kombinuju bezmetalne cirkonijumske krunice na prednjim zubima i metalne keramičke ili porcelanske krunice na zadnjim zubima.




Stomatološke ordinacije u Beogradu
Beograd je grad koji je veoma popularna destinacija kada je dentalni turizam u pitanju. Lečenje zuba i desni, kao što je na primer hiruško lečenje zuba ili lečenje kanala korena u ponudi su u mnogim
stomatološkim ordinacijama po cenama znatno nižim od evropskih. Usluge iz oblasti implantologije tj.ugradnja imlanata može biti veoma skupa, i mnogim ljudima koji žive u razvijenim zapadnim zemljama, nepriuštiva. Cene ugradnje najkvalitetnijih zubnih imlanata kod nas su znatno niže, a kvalitet ni po čemu ne zaostaje za svetskim. Za razliku od nekih grana medecine kada je lečenje neophodno obaviti u inostranstvu, što se stomatologije i oralne hirurgije tiče, situacija je obrnuta, tj. stranci i naša dijaspora dolazi kod nas da obavi sve vrste stomatoloških usluga zbog vrhunskog kvaliteta i povoljnih cena.


Zubna protetika

Lečenje nedostataka zuba, lečenje krezubosti i bezubosti donje i gornje vilice može se vršiti na više
načina u zavisnosti od budžeta, ali i od preporuka stomatologa. Zubna protetika je deo stomatologije koji se odnosi na ugradnju zubnih proteza ili parcijalnih zubnih proteza, koje su mobilne i koje se skidaju po potrebi. Ovo je najjeftinija varijanta lečenja nedostatka zuba. Ugradnja zubnih mostova podrazumeva vezivanje zuba za postojeće zube. Postoji više vrsta zubnih mostova u zavisnosti od materijala koji se koriste za izradu, tako da postoje mostovi metal keramika, bezmetalni zubni mostovi cirkon keramika, porcelanski zubni mostovi. Razlike između njih su u ceni, ali ne znači i da je za nekog skuplje rešenje i bolje, zato, ako se odlučite za ugradnju zubnog mosta najbolje je da se detaljno informišete kod svog stomatologa koja opcija je najbolja za Vaše stanje. Zubni implanti, iako predstavljaju najskuplje rešenje lečenja nedostatka zuba, u nekim slučajevima nisu optimalno rešenje, naročito pošto se u praksi pokazalo da titanijumski zubni implanti nisu pogodni za svakoga. U svakom slučaju, najvažnije je da imate puno poverenje u Vašeg stomatologa i zajednički ćete naći najbolje rešenje za Vas. Ako imate sreće da nemate probleme sa zubima i ako spadate u ljude koji imaju jednu ili dve plombe ukupno, onda će Vas zanimati šta su estetske plombe. Svaka zubna plomba ima vek trajanja i ako ispadne, ili Vam zubar na kontroli kaže da treba da se promeni, najbolje je da se odlučite za estetske plombe u beloj boji.



Ortodoncija

Da kažemo i nekoliko reči o ortodonciji, delu stomatologije koja se bavi ortodontskim aparatima koji
služe za ispravljanje nepravilnog rasporeda zuba i korigovanje nepravilnosti vilica. Ovi aparati se često kolokvijalno nazivaju proteze ili dečije proteze iako tehnički proteze su nešto sasvim drugo. Ortodont je stomatolog koji uzima otisak zuba i vilice na osnovu koga se izliva model kako bi se napravio odgovarajući ortodontski aparat. Nekada je bilo uobičajno da samo deca nose zubne proteze tj.ortodontske aparate, međutm sve češće viđamo i odrasle osobe koje nose ove aparate, kako bi ispravili raspored svojih zdravih zuba. Fiksne proteze postavlja i skida isključivo ortodont i one se nose 24 časa dnevno onoliko dugo koliko je propisana terapija. One su najefikasnije i najbrže daju rezultate. Mobilni aparati se skidaju po potrebi i želji, odnosno po preporukama ortodonta. Treba biti disciplinovan i uporan kako bi se za optimalno vreme postigli željeni rezultati.




Peskiranje i poliranje zuba

Stomatološke usluge podrazumevaju i peskiranje zuba kao i poliranje zuba. Peskiranje zuba je
profesionalno čišćenje zuba i uklanjanje naslaga i pigmentacija, a posebna pažnja se posvećuje onim
regijama koje nisu dovoljno tretirane svakodnevnim čišćenjem. Tvrda voda i razne vrste hrane i pića koje svakodnevno unosimo prouzrokuju taloženje zubnog kamenca koji je takođe neophodno povremeno skidati, stoga je uklanjanje zubnog kamenca jedna od najčešćih usluga koja se primenjuje u stomatološkim ordinacijama.

Zdravi desni kao preduslov celokupnog zdravlja zuba

Preduslov oralnog zdravlja ne čini samo zdravlje samih zuba već i zdravlje desni. Paradontoza ili
paradontopatija je česta bolest desni u savremenom dobu, a parodontologija je grana stomatologije koja se bavi njenim lečenjem. Ova bolest desni može biti toliko ozbiljna da vremenom može dovesti do klaćenje i ispadanja potpuno zdravih zuba koji nemaju dovoljno čvrst temelj i potporu u zubnom mesu – tj. desnima. Krvarenje desni svako od nas ponekad primeti, i svakako ne treba dizati paniku, ali ga ne treba ni zanemarivati već treba otići na kontrolu kod stomatologa i ukoliko se utvrdi da imate oboljenje desni, treba lečenje započeti na vreme.


Redovna kontrola zuba kao najbolja preventiva

Lep osmeh i lepi zubi kao preduslov pre svega imaju zdravlje zuba i desni. Genetske predizpozicije, način života, način ishrane i navike sve zajedno utiču na kvalitet oralnog zdravlja. Opšte je poznato da zdravlje zuba utiče na zdravlje čitavog organizma i da zanemarivanje oralnog zdravlja može nositi ozbiljne posledice koje daleko nadmašuju estetske probleme. Stoga je Vaš jedini zadatak da redovno posećujete odabranu stomatološku ordinaciju i da se pridržavate preporuka i uputstava u vezi sa higijenom zuba i desni. Takođe, ukoliko želite da poboljšate izgled svojih zdravih zuba, savremena estetska stomatologija nudi razna manje ili više invazivna rešenja od kojih ćete prema sopstvenim afinitetima i mogućnostima odabrati ono najpogodnije kako biste i vi imali holivudski osmeh.

Autor
Portal Mirandre

http://www.mirandre.com/

5 коментара:

  1. Bravo Tico, i o zdravlju zuba treba da se pise, a ne samo o zezalicama za izbeljivane :-***

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga, baš sam srećna da je i ovaj tekst naišao na lepo interesovanje, i planiram još dosta sličnih u narednom periodu :).

      Избриши
    2. Samo napred, imas moju podrsku :-*

      Избриши