"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

петак, 5. септембар 2014.

TOP 5 mojih voćkica


GREJPFRUT:
Grejpfrut je suptropsko voće voće nastalo u 18. veku. Prvi primerci uzgojeni su na ostrvu Barbadosu. Nastalo je ukrštanjem pomorandže i pomela.Postoje bela, ružičasta i crvena varijanta pulpe a i ukus se razlikuje od vrlo gorkih do slatkastih. Grejpfrut je bogat vitaminima a sadrži malo kalorija. Smatra se odličnim izvorom vitamina C, A, B5, B1 kao i dijetetskih vlakana, kalijuma. Ima visok nivo antioksidanasa pa se preporučuje u dijetama i detoksikacijama.
-Ja ga pijem sveže isceđenog svaki dan sa kašikom meda nakon obroka,najčešće ručka,pomaže mi da lakše svarim hranu .Takođe mi je rečeno da pomaže kod neuroloških oboljenja i glavobolja pa sam ga uvrstila u svakodnevni režim ishrane.


LIMUN:
Limun i sok od limuna su najpoznatiji izvori vitamina C, ali se zaboravlja da limun sadrži i druge lekovite sastojke. Limun pomaže ne samo protiv prehlade nego i protiv mnogih drugih bolesti. Mnogi ga smatraju lekom za sve bolesti. On spada u južno voće i gaji se u toplim krajevima, jer su i biljka i plod osetljivi na hladnoću i niske temperature.
Smatra se da je Aleksandar Makedonski limun doneo u Staru Grčku iz Persije. Poznato je da ga je Kolumbo odneo u Ameriku. Iako se limun relativno kratko gaji na Američkom kontinentu, najviše se gaji baš u Meksiku i Americi.
Pošto razgrađuje masti, preporučuje se prilikom dijetaPored vitamina C sadrži iMagnezijum,vitamine B1,B2 i B12,gvožđe,Kalijum,Kalcijum itd.
-Koristim ga na više načina recimo za svaku salatu,dodatak čaju,kao i sveže ceđeni naravno bez šećera,ponekad sa kašikom meda.


GROŽĐE:
Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese zrna ne smeju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vredna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje. Sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine. Oni su antioksidansi koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara. 
-Ovu vrstu grožđa obožavam ali samo ako je grozd tvrd,sladak i onako puca pod zubima,onda mogu pojesti na kile :)

Belo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrednost, što
znači oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima. Takođe nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom. 
Suvo grožđe je zbog svoje slatkoće i lepljivosti dugo izbegavano, jer se smatralo da dovodi do propadanja zuba. Novija istraživanja su dokazala suprotno. Supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, jer obiluju fruktozom i glukozom a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.
Grožđe sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, pektine, odnosno materije koje usporavaju resorpciju masti, tanine, među kojima posebno antocijan, važan za obnavljanje krvi. Od vitamina sadrži vitamin A i C, i vitamine B grupe, a od minerala kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum. S obzirom na to da sveži sok sadrži takođe sve ove sastojke, predstavlja izuzetan čistač jetre, a takođe pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tela.


MANDARINA:
Mandarine vam mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Antioksidansi u mandarini mogu sniziti nivo 'lošeg' holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidišu holesterol, pa se on lako skuplja na zidovima arterija.Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g, a redovno uzimanje vlakana pomaže da duže osećate sitost. Uopšteno, deca i odrasli treba da uzimaju oko 20 g vlakana dnevno.
-Mandarina je voće koje najviše volim od malih nogu i jedino koje sam kao mala jela,ostalo sam uvrstila u ishranu tek nakon operacije jajnika kada mi se ceo režim ishrane morao okrenuti naopako.U stanju sam da pojedem i kilogram odjednom bez problema,samo ako nisu mnogo kisele i ako nemaju koštice.



 NEKTARINA:
Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svetlih boja, skoro zelene i izgledale su kao da nisu sazrele. Danas se ukrštanjem različitih sorti dobijaju nektarine veličine običnih breskvi, crvene boje i slatkog ukusa, još slađeg od običnih. Naziv je potekao od grčkog boga Nektara, a sok od ovog voća je nazivan i ’’piće Bogova’’.Odličan su izbor za dijete jer oguljene sadrže izuzetno malo kalorija i nimalo masnoća. Budući da sadrže veću količinu prirodnih šećera, dijabetičari ih moraju konzumirati s posebnim oprezom. Nektarine su takođe odličan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih UV zraka. Ne sadrže holesterol, dok vitamin C pomaže u održavanju zdravog imunološkog sastava.
-Ovo voće najčešće jedem kad kasno uveče osetim da sam gladna a ne bih da jedem nešto konkretno,uzmem 2 nektarine i najedem se,dok ih moja majka i muž jedu po 2 kg na dan :)


Nadam se da vam se post dopao,a sada mi recite koje je vaše omiljeno voće?
nektarina je bogata vitaminima A i C, antioksidantima i vlaknima. Nutricionisti, osim blagotvorno...

Originalno objavljeno na stranici www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/ishrana/zdrava_hrana/blagotvorno-dejstvo-socnih-nektarina © Lepota i zdravlje
Nektarine, kao i njihove rođake breskve, odličan su izvor po zdravlje blagotvornih materija poput ka...

Originalno objavljeno na stranici www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/ishrana/zdrava_hrana/blagotvorno-dejstvo-socnih-nektarina © Lepota i zdravlje

Нема коментара:

Постави коментар