"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

понедељак, 24. новембар 2014.

Postati i ostati lepa -KOSA



Knjigu pod ovim nazivom predstavila sam vam već u nekom ranijem postu (KLIK),pa kako vam se mnogo dopao rešila sam sa vremena na vreme da prekucavam neke najbolje i najkorisnije savete koje nam nudi.Ovaj put tema je kosa!

"Prvi mahinalni pokret koji žena učini pred ogledalom je namenjen kosi-da popravi neki uvojak koji štrči,da zagladi neki neposlušni pramen,čak i onda kada je sve u najboljem redu"

Četkanje kose-Ako vam je kosa zdrava četkajte je uveče i ujutru,u 10 do 20 poteza,jer dobro četkanje neće vam pokvariti frizuru,već naprotiv učiniće kosu rastresetijom i frizuru lepšom.Upotrebljavajte četku od svinjske dlake,tvrdu ali ne krutu.Gledajte da vam je četka uvek čista,a tokom četkanja obrišite je nekoliko puta oštrim platnom.Ako se prašina nakupi na četki ona će se prilikom četkanja vraćati u kosu.Perite četku pre no što postane masna.Pošto ste je oprali sapunom ,isperite je vodom u koju ste stavili nekoliko kapi amonijaka.Ostavite je da se osuši u visećem položaju.Četke od najlona perite u mlakoj vodi.Četkajući kosu nagnite glavu unapred i pustite da vam kosa lepršavo pada.Masirajte povremeno glavu praveći kružne pokrete sa tri prsta.




Pranje kose-Kosu je dovoljno prati jednom nedeljno ili svakih 10 dana.Često pranje suši kosu,oduzima joj sjaj,čini je krtom.Umesto da jako trljate kosu pri sušenju upotrebite topao ubrus.Kosa će vam onda biti sjajnija.Ako vam u nekoj prilici zatreba čista kosa a nemate vremena pospite je šakom sitne soli.Posle toga iščetkajte kosu tvrdom pa zatim mekom četkom,i to u svim pravcima.

Upoznajte svoju kosu-Za negu kose teško je dati sasvim određene savete,sve zavisi od kvaliteta same kose i kože na temenu glave.Kosu treba četkati i prati onoliko koliko to njen kvalitet zahteva.Nije dovoljno reći samo da masna kosa zahteva češće pranje a suva ređe,jer je i to individualno.Najbolje je da sami ocenite u kojim intervalima treba da je perete i pratite kako se ponaša.Ako primetite da vam se kosa posle pranja suši onda je to znak da pranje treba prorediti.Pre nego što pristupite negovanju kose nužno je da utvrdite kakva je u pogledu masnoće:normalna ,suva ili masna.To ćete najbolje utvrditi na sledeći način-na 3 dana posle pranja kose protrljajte prstom kožu na temenu pa tim prstom pritisnite hartiju od cigarete.Ako na njoj ne ostane skoro nikakav trag ili jedva vidljiv onda vam je kosa suva.Ako je trag vidljiv ali ne mnogo mastan onda je normalna,a ako je veoma vidljiv onda je masna.


Do prekomerne masnoće kose dolazi zbog povećanog lučenja lojnih žlezda,koje su raspoređene oko korena dlake.Za masnu kosu koristite šampon od kamilice,prilikom pranja zadržite šamponsku sapunicu oko 5 minuta na glavi pa tek onda isperite kosu.Lečenje supmorom,svakodnevna pranja i masaže mogu da regulišu lučenje lojnih žlezda,samo ako ste uporni i istrajni.

Suva kosa-Ima više faktora koji mogu isušiti kosu a nekad je ona takva sama po sebi.Istrljajte kožu na glavi  maslinovim uljem a zatim namažite i kosu pramen po pramen.Ostavite je tako čak i preko noći i zatim dobro isperite.Brilijantinom nećete izlečiti suvu kosu.Takva sredstva kosi daju sjaj ali ona i dalje ostaje suva.

Tanka kosa-zahteva naročiti postupak.Prilikom pranja sipajte šampon u mešavinu od jednakih delova piva i vode.To će tankoj kosi ,naročito ako je proređena dati gustinu.


Perut-najbolji je šampon od koprive da se koristi protiv peruti,možete ga i sami napraviti:15 g suvih kopriva,treba držati 10 dana u rastvoru od 70 % alkohola a zatim alkohol procediti.Pre pranja kose stavite tri kašike ovog šampona u vodu u koju ste razmutili jedno jaje i sve dobro izmešajte.Voda bi trebalo da bude meka najbolja bi bila kišnica.Posle pranja kosu nikako ne sušiti električnim aparatom.

*Text je prekucan iz knige Postati i ostati lepa a slike skinute sa neta.

Kako vam se dopada ovaj post,i da li ste probale nešto od ovih saveta ili tek nameravate?

13 коментара:

  1. Super saveti,mnogo mi se dopao ovaj savet sa odredjivanje tipa kose na papiru od cigarete, prvo cu njega da isprobam, koliko odmah danas. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se doapada,cela knjiga obiluje mnoštvom takvih saveta i jako je korisna ,javi rezultate :).

      Избриши
  2. Ovo s pivom zvuči zanimljivo :D

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. Prvo moram da ti se zahvalim na trudu prilikom prekucavanja teksta.
    Od saveta sam probala ovo sa pivom i mogu reci da se dobija odredjeni volumen a cak i lokne koje bi ja volela da imam.
    Kad mi je kosa masna u koren a potrebno mi je da bude cista stavim puder kosili i izcetkam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu,trudim se da svima izađem u susret a tema je toliko mnogo. Pivo je jako dobro za kosu ja sam ga stalno mazala dok sam se farbala i baš mi je bilo od koristi i za volumen i za mekoću i sjaj :). Jako je nezgodno kad je teme masno a krajevi suvi ,ta faza mi je bila najgora kada sam počela puštati prirodnu boju.

      Избриши
  5. Stvarno dobri saveti,moram priznati da pivo povremeno koristim i da ne kosu deluje zaista dobro i ucvrscuje je,daje volumen i neguje,super saveti.

    ОдговориИзбриши
  6. S većinom toga se slažem, no mislim da ja pobijam tvrdnju da često pranje kose oduzima sjaj kose. Imam masni kosu i perem ju svaki drugi, treći dan a kosa mi je oduvijek jako sjajna i svilena, tako da ta tvrdnja ne pali kod mene :D Također mislim da je potrebno dobro poznavati i slušati svoju kosu jer smo svi različiti :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se u potpunosti sa tobom,jako volim ovu staru knjigu i korisne savete kojima obiluje,ali ja ipak slušam svoju kosu kako ti kažeš i po tome je negujem sve ove godine i sa njom makar sada nemam problema :).

      Избриши