"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

среда, 20. мај 2015.

Pregled za sve - akcija za rano otkrivanje raka kože


Po dogovoru sa Eucerin kompanijom i ljubaznom predstavnicom odlučila sam da i na mom blogu postoji post ovog tipa jer se radi baš o primarnoj temi bloga a to je zdravlje. Zato odvojite 5 minuta vašeg vremena, pročitajte ga a zatim ga delite dalje što više, da dospe do što više ljudi. U predhodnom periodu mnoge koleginice su pisale na ovu temu pa se nadam da niste propustili njihove postove.Rak kože se može videti, u poodmaklim stadijumima čak i golim okom, ali rana dijagnostika je presudna u efikasnom lečenju. Spot akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“ - „Gledaj da preživiš“ ukazuje na jedan od najvećih problema u ranoj dijagnostici, a to je poricanje i odlaganje odlaska na pregled kod lekara.

Cilj akcije “Pregled za sve”, u organizaciji Eucerin Srbija i Fonda B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, je da svaki građanin Srbije bude informisan o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih preventivnih pregleda, ali i da naše zdravstvene ustanove i dermatolozi budu u mogućnosti da im pruže adekvatnu medicinsku dijagnostiku.

U okviru projekta “Pregled za sve” tokom narednih meseci sve državne dermatološke ustanove u Srbiji biće opremljene dermoskopima neophodnim za rano dijagnostikovanje raka kože.

Osim obezbeđivanja velikog broja najsavremenijih dermoskopa, u okviru akcije predviđena je i besplatna edukacija dermatologa za rad sa novim dermoskopima.


Tu je i kratki video koji možete pogledati a pre svega gledajte uvek da se dobro zaštitite pre nego što izlazite napolje, sunce je već uveliko počelo da nas greje, počnite sa pripremama na vreme i obavezno iskoristite besplatan pregled kada bude organizovan u vašem gradu, ja idem sigurno !


UPDATE 25.05. 2015.

DERMOSKOPI STIGLI U NOVI SAD I VOJVODINU!

Novi Sad, 25.maj 2015. - Klinici za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Vojvodina, u okviru nacionalne akcije za rano otkrivanje raka kože “Pregled za sve”, danas su predata četiri dermoskopa neophodna za rano dijagnostikovanje raka kože. Predstavnicima Kliničkog centra Vojvodina, dermoskope su predali Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92 i Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.

“Donacija četiri dermoskopa najvećoj vojvođanskoj instituciji tercijarne zaštite, među kojima su tri manja i jedan veći, prva je u nizu planiranih donacija u okviru nacionalnog projekta “Pregled za sve”. Rak kože se može videti, u poodmaklim stadijumima čak i golim okom, ali rana dijagnostika je presudna u efikasnom lečenju. Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava uvid u promene na koži koje se inače ne mogu videti golim okom i na taj način omogućava rano otkrivanje kako melanoma tako i drugih nemelanomskih karcinoma kože. Sam pregled dermoskopom se veoma jednostavno izvodi, a veliki dermoskopi omogućavaju i da se dobijena slika sačuva u kompjuterskom sistemu i uporedi sa ranijom dermoskopskom slikom ili pošalje na dodatnu ekspertizu što će, sigurni smo, rezultovati porastom broja rano otkrivenih karcinoma kože, a time i uspešnosti izlečenja“, objasnila je tom prilikom Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da objavim da, danas, u saradnji sa Eucerinom, i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, započinjemo sukcesivno i sistematsko opremanje zdravstvenih ustanova dermoskopima, aparatima koji imaju važnu ulogu u ranom otkrivanju melanoma. Naš cilj je da apsolutno svaka zdravstvena ustanova u Srbiji dobije po jedan ovakav aparat. Zadali smo sebi rok da taj cilj ispunimo u ovoj godini. Ujedno, intenzivnom kampanjom želimo da upoznamo građane Srbije sa značajem preventivnih pregleda i da ih pozovemo da redovno proveravaju zdravlje svoje kože, jer se ranim otkirivanjem melanoma, značajno poboljšavaju izgledi za izlečenje”, izjavio je prilikom uručenja Veran Matić.

Donaciju su ispred Kliničkog centra Vojvodina primili dr Zoran Golušin, upravnik Klinike za kožne i venerične bolesti KC Vojvodina, dr Milana Ivkov Simić i doc dr Ivan Levakov, zamenik direktora KC Vojvodine.


Cilj akcije “Pregled za sve”, čiji je početak najavljen velikom konferencijom održanom početkom aprila u Beogradu, je da svaki građanin Srbije bude informisan o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih samopregleda kože kao i preventivnih pregleda kod dermatologa. Zato je od izuzetnog značaja da naše zdravstvene ustanove i dermatolozi budu u mogućnosti da pruže adekvatnu medicinsku dijagnostiku svima. Pored Kliničkog centra Vojvodina, veliki i mali dermoskopi biće donirani kliničkim centrima u Beogradu i Nišu, Vojno medicinskoj akademiji i Klinici za kožne i venerične bolesti u Džordža Vašingtona. Manjim dermoskopima će biti opremljene sve državne dermatovenerološke ordinacije koje ne poseduju dermoskope, a koje pošalju dermatologe na besplatne edukacije koje se organizuju u okviru projekta „Pregled za sve“.


“Novi Sad je prvi grad u kome je u okviru naše akcije organizovana i besplatna edukacija za dermovenerologe iz državnih dermoveneroloških ordinacija širom Vojvodine. Veoma smo zadovoljni činjenicom da se pozivu na edukaciju odazvao veliki broj dermovenerologa i ponosni smo što će šest manjih dermoskopa koji su donirani tom prilikom Domu zdravlja Novi Sad i zdravstvenim centrima Subotica, Zrenjanin, Sombor doprineti da naše zdravstvene ustanove i dermatolozi budu u mogućnosti da pruže adekvatnu medicinsku dijagnostiku svim građanima koji im se obrate“, istakla je Miletić Nevajda.Edukacija je održana u subotu 23.05.2015. godine u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Naredne edukacije i donacije većih i manjih dermoskopa planirane su za kraj maja i početak juna.

Pored donacija dermoskopa i edukacija stručnog dela javnosti, akcija “Pregled za sve” podrazumeva informisanje najšire populacije o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih preventivnih pregleda, a poseban fokus akcije je najmlađa populacija jer 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine.

“Uloga medija je ključna da bi naše poruke stigle do svakog stanovnika naše zemlje. Zato vas pozivamo da obaveštavanjem najšire javnosti doprinesete rastu svesti o važnosti prevencije i redovnih dermatoloških pregleda koji će uz nove aparate biti dostupniji i pouzdaniji“, zaključila je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.


Podršku projektu “Pregled za sve”, dali su dermatolozi iz vodećih dermatoloških institucija u Srbiji, aktivnim učešćem u Stručnom savetu akcije. Melanom je jedno od oboljenja za koje je u svetu i Srbiji zabeležen porast incidencije. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi mogućnost da oboleli preživi je 90 odsto. Zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje, u razvijenim zemljama se 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti, dok podaci o kliničko patološkim karakteristikama u Srbiji ukazuju na kasnu dijagnozu i potrebu za efikasnim merama primarne i sekundarne prevencije.


*Jako mi je žao što zbog nekih svojih obaveza nisam mogla da prisustvujem ovom događaju ali sam zato odlučila ovim putem da vas izvestim o svemu. Nadam se da ste počeli da brinete o svojoj koži na vreme i da ćete svaki put pre izlaska napolje dobro razmisliti o zaštiti vaše kože i vaših najbližih, naročito najmlađih. Takodje se ovim putem zahvaljujem kompaniji Eucerin za paket proizvoda koji će meni obezbediti ovog leta da ja o svojoj koži brinem maksimalno.

*Text preuzet sa obaveštajnog maila kao i slike

Da li brinete vi o vašoj koži i na koji način? 

Нема коментара:

Постави коментар