*Palenta se dobija od kukuruza. To je u stvari kukuruzni griz i razlikuje se od kukuruznog brašna. Instant znači da je prethodno hidrotermički obrađeno, što skraćuje vreme kuvanja. Najvažnija stvar je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.
Palenta - Instant kukuruzna:
Dijetetski proizvod –Hrana za osobe intolerantne na gluten.
Palenta je korisna i veoma hranjiva namirnica. Lako se vari i tako ne predstavlja teret za želudac. Kuvana palenta sadrži svega oko 80 kcal na 100 gr.
Gold Panon Grain instant kukuruzna palenta pravi se od kukuruza polutvrdunca koji ima 25% više proteina i 20% više beta karotena. Dobijena palenta je tradicionalnog ukusa, zlatno žute boje i odlična je za pripremu jela. Prilikom pripreme odnos palente i vode treba da bude 1:3. Sjajan je međuobrok ili obrok kada nemate vremena za kuvanje, s obzirom da se priprema 2 minute. Obogatite li je umakom po želji s dimljenim tofuom ili seitanom, uz neke od ukusnih salata, uživaćete.Palenta je korisna i veoma hranjiva namirnica. Lako se vari i tako ne predstavlja teret za želudac. Kuvana palenta sadrži svega oko 80 kcal na 100 gr.
Prvo se u šerpi odmeri količina vode, u odnosu na to koliko nam je porcija potrebno. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i posolite. Zatim polako dodajte sadržaj kesice uz mešanje. Dok sipate palentu malo po malo, sve vreme je potrebno mešati. Ako se sipa odjednom veća količina, onda se stvaraju grudve. Na kraju se može dodati kašika maslaca ili ulja. (izvor).
GOLD PANON GRAIN ORGANSKA INSTANT INTEGRALNA KUKURUZNA
Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čoveka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.
Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom. (izvor).
GOLD PANNON GRAIN INSTANT INTEGRALNI KUKURUZNI KAČAMAK
Kukuruzni griz je napravljen od celog zrna visokokvalitetnog kukuruza polutvrdunca. Kukuruz polutvrdunac ima 25% više proteina, 20% više beta – karotena i veći udeo vlakana u odnosu na običan kukuruz – zuban.
Kukuruzni griz sadrži dugu listu hranjivih sastojaka. Izvor nijacina, tijamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata i vitamina B6, E i K. Sadrži 18 aminokiselina i vrednih minerala, kao što su magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan i selen.
Dobija se mlevenjem pripremljenog i očišćenog kukuruza. Koristi se za pripremu domaćih knedli, kačamaka, kaša, keksa i mešanjem sa pšeničnim brašnom za izradu raznih poslastica. Bogat je lako svarljivim ugljenim hidratima.
KAKO SE PRIPREMA KAČAMAK?
U ključalu, posoljenu vodu dodati malo masnoće, pa zatim postepeno dodavati kačamak. Odnos kačamaka i vode treba da bude 1:4. Kuvati uz lagano mešanje 3 minuta. (izvor).
Dobija se mlevenjem pripremljenog i očišćenog kukuruza. Koristi se za pripremu domaćih knedli, kačamaka, kaša, keksa i mešanjem sa pšeničnim brašnom za izradu raznih poslastica. Bogat je lako svarljivim ugljenim hidratima.
KAKO SE PRIPREMA KAČAMAK?
U ključalu, posoljenu vodu dodati malo masnoće, pa zatim postepeno dodavati kačamak. Odnos kačamaka i vode treba da bude 1:4. Kuvati uz lagano mešanje 3 minuta. (izvor).
Za sve informacije posetite sajt http://www.reprotrade.rs/.
Da li volite palente i na koji način ih Vi pripremate?
Kacamak volim vise nego palentu,a volim ih prosto sa sirom.Posebno me raduje sto su sad bez glutena,mada mi se cini da je ukus isti.
ОдговориИзбришиUkus je isti ali su zdravija varijanta :).
ИзбришиThank you :).
ОдговориИзбришиZar palenta i kacamak nisu jedno te isto? :)
ОдговориИзбриши