"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

петак, 10. октобар 2014.

Humani papiloma virus(HPV)


Svi ste sigurno čuli za izraz HPV ali koliko vas zaista zna šta to znači,koliko je opasno,kako nastaje,kako se prenosi,kako se utvrđuje?Danas ću vam pisati sve o tome.
Humani papiloma virus se najčešće obeležava kao HPV. Humani papiloma virus je ime koje predstavlja grupu virusa koja uključuje više od 100 različitih tipova virusa. Postoji više od 100 različitih tipova HPV virusa koji su danas poznati.
Promene koje se javljaju kao posledica infekcije HPV virusom su genitalne bradavice i promene ćelija kod zaražene osobe.Većina osoba koje su zaražene čak i nije svesna da je nosilac virusa dok se ne manifestuju simptomi – promene tkiva i pojava genitalnih bradavica, naučno nazvanih kondiloma.Od 100 poznatih tipova virusa za 30 se smatra da su seksualno prenosivi.Najčešće se manifestuju u genitalnoj regiji i kod muškaraca i kod žena, pa su otuda i dobili ime polne bradavice.
Kao tipovi ‘visokog rzika’ humanog papliloma virusa označavaju se:
HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 45
Tipovi visoog rizika se povezuju sa promenama na cerviksu kod žena koje mogu da dovedu do razvoja cervikalnog kancera. HPV 16 obuhvata oko 50 % cervikalnih kancera dok tipovi HPV 16, HPV 1 HPV 31 I HPV 45  zajedno obuhvataju oko 80% kancera.
Kao tipovi ‘niskog rizika’ humanog papiloma virusa označavaju se:
HPV 40, HPV 43, HPV 54, HPV 72, HPV 42, HPV 44, HPV 70, HPV 81
Ovi tipovi HPV se često manifestuju kao genitalne bradavice koje se neće razviti u kancer.
*preuzeto sa neta


HPV se najčešće prenosi seksualnim kontaktom,tačnije direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.Nema očigledne simptome, pa često osobe i ne znaju da je došlo do zaraze,međutim sve više studija pokazuje da ima još mnogo načina kako osoba može biti zaražena samo još ništa konkretno.
Treba naglasiti i da se HPV može preneti i pored upotrebe kondoma, pa zbog toga spada u jednu od najčešće polno prenosivih bolesti.


Dijagnoza HPV utvrđuje se na osnovu rezultata PAPA testa ili testa na HPV, u okviru kojih se uzima bris grlića materice da bi se ispitalo postojanje kancerogene ili predkancerogene ćelije.


Ne postoji određeni lek protiv HPV-a, međutim stručnjaci preporučuju jačanje imunološkog sistema, jer se u većini slučajeva telo samo uspešno bori protiv virusa.


HPV ne utiče negativno ni na trudnoću ni na bebu. Međutim, ukoliko imate genitalne bradavice postoji mogućnost da će se one brže razvijati tokom trudnoće.
* Preuzeto sa neta

ME VS HPV

Meni je HPV virus otkriven 5 godina nakon gubitka jajnika.Na papa testu se nikada nisu pokazivale ni najmanje promene,sve je uvek bilo u redu,to je još jedan dokaz koliko je kod mene sve komplikovano i drugačije,a onda je jedna doktorka posumnjala i želela da uradim i taj nalaz između ostalih.Radila sam test na HPV iz dnk,PCR metodom.Bris mi je uzeo ginekolog a zatim je bio predat u laboratoruju Medlab koja je dalje to slala koliko znam za Mađarsku ali ne držite me za reč jer nisam sigurna.Tada je koštao oko 5000 dinara,ali je bio 100 % pouzdan i tačan.Nalaz sam čekala 18 dana čini mi se i kad sam ga najzad dobila bio je pozitivan,a faktor visokorizičan.Nisam imala nikakave simptome,promene,niti išta od pomenutog gore,ali sam znala da mi je imuni sistem ravan nuli.Doktorka mi je preporučila jačanje istog i preporučila mi Homeopatiju kao alternativu.Prošlo je par godina od tad,papa test mi je i dalje sasvim u redu,promena nemam nikakvih,jačam imunitet i živim skroz zdravim životom,lečim se homeopatijom 3 godine o čemu vam spremam već poduži post.Uskoro trebam da vadim bris ponovo pa ćemo saznati i rezulate da li sam uspela načinom života da smanjim faktor rizika HPV virusa.Do sledećeg posta ponavljam,kao papagaj,brinite o sebi,brinite o zdravlju,činite preventivno sve što možete,uvek je bolje sprečiti nego lečiti,bar ono na šta možete uticati.Živite zdravo,i pazite na sebe,birajte partnere i koristite maximalnu zaštitu,i uvek razmislite dva puta pre nego što posegnete za nečim nezdravim po vas ili vaš organizam i idite redovno na preglede.Preventiva zaista i jeste najčešće i najbolja zaštita !

Takođe bih volela da odvojite malo vremena i pročitate sjajan tekst na ovu temu na jednom od mojih najdražih blogova Dear Skin beauty blog ,link teksta se nalazi u zagradi( humani-papiloma-virus-hpv).Smatram da što više trebamo širiti svest o ovim ne tako retkim dijagnozama koje su svake godine sve više zastupljene među populacijom !

9 коментара:

  1. Bravo Tijana,ti stvarno na sve mislis,svaka cast za objavu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala,mora da se misli na sve i da se širi svest o problemima koji su sve češći nažalost.

      Избриши
  2. Svaka čast da si i to o ovom problemu "progovorila", bravo! Koliko sam shvatila,otkriven ti je HPV ali koji tipovi? I nestao je sam od sebe zahvaljujući jačanju imuniteta s homeopatijom? Super, jedva čekam post o toj homeopatiji, ja nažalost nisam bila te sreće, morala sam na operaciju :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Martina otkriven mi je visokorizični tip 45,i pošto sam radila tom PCR matodom tvrdili su da je nalaz nepogrešiv,Na tom nalazu je posle 45 na lestvici brojeva bilo još 7 nakon tog broja,pa su rekli da je u sredini negde po rizičnosti,može da postane ono loše ne bi da spominjem naziv i ne mora,onda sam krenula na homeopatiju i promenila ceo način života.Meni samo nije bilo jasno kako nisam imala bilo kakve simptome i kako mi je papa nalaz bio uredan uvek,al onda kad se setim da mi ni tumor nisu otkrili dok me nisu sekli prestanem da se zapitkujem.Ne znam dal je nestao skroz i u kom je stadijumu uskoro ću proveriti pa ti javim.Meni su nalaz radili nakon 2 operacije pa ko zna šta se tu sve moglo događati,tačno nisam pametna .

      Избриши
  3. Jedva čekam to iskustvo sa homeopatijom. I svaka ti čast na tome što širiš svest o svakodnevnim zdravstvenim problemima sa kojima se susreću žene!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je jako koristan i ozbiljan tekst,i jako mi je žao što nailazi na mnogo manje interesovanje i čitanost od ostalih koje pišem o kozmetici,al šta da se radi,tu sam da pokušam makar malo da to promenim .

      Избриши
    2. Pa devojakama je ocigledno bitnije da su lepe nego zdrave... Bitno da fejzbuce po ceo dan i kace golisave slike, a da procitaju ovako korisne tekstove to nikako! Izvini na ovom izlivu besa :) Svaka cast na hrabrosti da podelis svoj problem javno i upozoris devojke (one kojima je stalo do svog zdravlja). Na zalost suocila sma se sa istim problemom i prosla kao Martina. Tek kada sam pocela da pricam sa drugaricama i rekla za moju situaciju, one su mi rekle da su nekoliko godina ranije prosle kroz isto i bilo mi je jako krivo, osecala sam se kao ovca sto ja iz najbolje namere tako svima pricam da znaju, a meni niko nista ne govori... :/

      Избриши
    3. Tako to ide draga moja ali ja neću odustati od svojih tekstova i namere pa ako i do par ljudi doprem a znam da jesam već do nekih meni je to uspeh .Pričale smo o svemu i žao mi je što si se i ti suočila sa tim i tako prošla no drago mi je da je sada sve ok :*

      Избриши
  4. Natural herbs have cured so many illnesses that drugs and injections can't cure. I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I read people's testimonies online on how they were cured of Herpes, HPV HIV/AIDS & STDs, Diabetics , Gonorrhea, Hepatitis, Arthritis, Chronic pains. etc. by herbal medicine, so I decided to contact the doctor because I know nature has the power to heal anything. I was diagnosed with Herpes for the past years but Dr Chike cured me with his natural herbs and I referred my aunt and her husband to him immediately because they were both suffering from herpes but to God be the glory, they were cured too .I know it is hard to believe but I am a living testimony. There is no harm trying natural herbs. Contact Dr on Whats-App . +233502715551. text/call via: +1 (719) 629 0982 , or you can also contact through his Facebook Page @ Dr Chike Herbal Remedy.

    ОдговориИзбриши