"Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra tako znatno da je zdrav prosjak sretniji od bolesnog kralja."

среда, 01. октобар 2014.

Urinarne infekcije


Danas ću vam pisati o urinarnim infekcijama uopšte kao i moje iskustvo sa tim problemom,svakako sam planirala ali na molbu nekih od vas požurila sam sa ovom temom.Od upala mokraćnih puteva patim još od ranog detinjstva kako mi majka kaže čim sam naučila da govorim vikala sam stalno "peče peče",vodila me je kod lekara naravno i oni su mi prepisali u to vreme Bactrim na koji se uspostavilo da sam mnogo alergična pa je samo od toga ispao veliki haos jer sam se osula,gušila i završila u bolnici.Nakon toga majka i pokojna baka su pokušavale taj problem da mi leče na neke prirodne načine,čajevima,kupkama i jedno vreme se to smirilo,do moje neke 16-te godine,a onda su počele prave muke.Taj problem dešavao bi mi se odjednom ničim izazvan sam od sebe,bilo leto ili zima,bila kod kuće ili negde napolju,čak i tokom sna je osećaj znao da me budi.Išla sam opet po lekarima,davala stalno urin na analize ali nikada mi nije pronađena neka strašna bakterija koja bi izazivala takve tegobe,uvek je bilo mnogo bakterija ali nekih manjih.Kasnije kako sam odrastala i problem je rastao,imala sam toliko jake uplae bešike da sam noći i noći provodila u kupatilu,plačući,na wc šolji.Prvo je trajalo par dana,pa par nedelja pa na kraju i po 3 meseca bez prestanka.Osećaj se ne može opisati onom ko ga osetio nije,imate nagon za mokrenjem non stop koji vas stiska,boli,peče,a kad hoćete da mokrite nema ništa ili samo izlazi kap po kap a dok ta kap ne izađe oči vam ispadaju i tako u krug.Radila sam tad i analize na Ešerihiju koli,dva puta je nalaz bio negativan a treći put pozitivan,davala sam uzorke u razmaku od nedelju dana kad sam bila pod najvećom upalom.Sa tim nalazom bila sam poslata kod urologa u bolnicu,ali to je bilo tek nakon mojih operacija i gubitka jajnika.Neki ginekolozi su i taj problem od detinjstva sa upalom mokraćnih kanala povezivali sa Endometriozom,o kojoj sam vam pisala ovde (klik) koja je možda već od ranog detinjstva bila prisutna u mom organizmu.


Infekcije mokraćnih puteva su najčešće infekcije i dovode do simptoma peckanja prilikom mokrenja i česte potrebe za mokrenjem. Infekcija mokraćne bešike je vrsta infekcije urinarnog trakta. Infekcije mokraćne bešike češće kod žena nego kod muškaraca. Većina žena iskusi nekomplikovanu infekciju mokraćne bešike koja se jednostavno tretira kratkom terapijom antibioticima. Kod muškaraca, infekcije mokraćne bešike mogu da pogode i prostatu i moguće je da će biti potreban duži tretman.

UZROCI INFEKCIJE MOKRAĆNE BEŠIKE -Urinarni trakt obuhvata bubrege (koji filtriraju urin), uretere (cevčice koje sprovode urin od bubrega do mokraćne bešike), mokraćnu bešiku (u kojoj se sakuplja urin) i uretru (cev koja sprovodi urin od mokraćne bešike). U tim delovima tela obično nema bakterija.Do infekcija mokraćne bešike dolazi kada bakterije putem uretre stignu do mokraćne bešike.Peckanje prilikom uriniranja može da se javi i kod pacijenata sa vaginitisom (npr. gljivičnom infekcijom) ili uretritisom (inflamacijom uretre). Zbog toga je vrlo važno da konsultujete lekara pre nego što predpostavite da se radi o infekciji mokraćne bešike.Većina pacijenata, naročito oni koji po prvi put pokazuju simptome infekcije mokraćne bešike, treba da posete lekara radi pregleda urina.
Urinokultura je test prilikom kog se koristi uzorak urina i u laboratoriji se pokuša sa razvojem mikroorganizama u njemu. Da bi se dobili rezultati obično je potrebno da prođe 48 sati.

Kod mladih, zdravih adolescenata i odraslih osoba sa infekcijom mokraćne bešike uobičajen tretman podrazumeva terapiju antibioticima u trajanju od tri do sedam dana. Tipično korišćeni antibiotici su: trimetoprim-sulfametoksazol (Bactrim), nitrofurantoin (Macrobid), ciprofloksacin (Cipro) ili levofloksacin (Levaquin).

Infekcije mokraćne bešike i drugi uzroci -Kod nekih odraslih osoba, naročito žena, infekcije mokraćne bešike su česte. U tom slučaju je važno potvrditi da su simptomi (npr. bol ili peckanje, često i hitno uriniranje) uzrokovani infekcijom mokraćne bešike. Simptomi su obično slični prilikom svake infekcije. Urinokultura je najbolji način da se utvrdi infekcija mokraćne bešike.
Proizvodi od brusnica - Upotreba soka ili drugih proizvoda od brusnica se promiviše kao jedan od načina prevencije čestih urinarnih infekcija. To, međutim, nije dokazano.
Unos veće količine tečnosti i uriniranje nakon odnosa - Iako studije nisu dokazale da uzimanje veće količine tečnosti i uriniranje nakon odnosa mogu da spreče infekciju, neki lekari to preporučuju jer nije štetno. Ispijanje veće količine tečnosti može da pomogne u ispiranju bakterija iz mokraćne bešike.


Na nekom drugom sajtu našla sam kako da se prirodnim putem rešite tegoba o kojima pišem a na kraju posta ću vam završiti priču o mom iskustvu.
-Brusnica “čisti” bakterije
Brusnica je jedan od najboljih biljnih lekova za urinarne infekcije. Kvalitetan sok od brusnice sprečava razvoj bakterija i njihovo prianjanje na zidove bešike. Piti 1dl soka od brusnice (prirodnog i nezaslađenog) dnevno. Ako vam sok nije dostupan, mogu da se uzimaju i kapsule brusnice koje se uzimaju sa većom kolićinom vode
-Breza ublažava bolove
List breze je prirodan diuretik i smanjuje bolove vezane za urinarne infekcije.
-Maslačak smanjuje peckanje
Čaj od maslačka je diuretik, stimuliše rad bubrega i olakšava tegobe (pečenje).
-Borovnica efikasna kao brusnica
Borovnica je jak antioksidant i efikasna je skoro kao i brusnica kod cistitisa.
-Slez jača bešiku
Koren belog sleza sprečava razvoj bakterija, čisti i jača bešiku.
-Uva kao antiseptik
Uva ursi u manjim dozama i u kombinaciju sa drugim biljkama je diuretik i antiseptik koji je koristan protiv e. coli.
-Ječam jača bubrege
Čaj od ječma je veoma koristan jer jača funkciju bubrega (staviti 0,5 šolja ječma na 1,5 l vode , kad provri na tihoj vatri ostaviti još 15 minuta).
-Piti puno tečnosti
Kod ovakvih infekcija, dobro je piti velike količine tečnosti 2-3l dnevno.
-Peršun i celer prirodni čistači
U ishranu uključiti celer, peršun i lubenicu koji su prirodni diuretici i čistači bešike.
-Kupke od kamilice protiv bolova
Dva puta dnevno po 20 minuta sedite u kupkama koje smanjuju bolove, kupke napravite od kamilice.
*preuzeto sa ovog sajta (klik)Sve ovo gore nabrojano ja sam probala,kljukala sam se gomilom antibiotika,nekad i više kutija zarednom,Uvin čaj iako mi je grozan pila umesto vode,čak i čaj od peršuna ali sve bi to davalo samo privremene rezultate.Prvi koji mi je pomogao bio je jedan urolog koji mi je prepisao kutiju Palitrexa najobičnijeg a zatim 3 kutije Palisepta,koji je na biljnoj bazi,užasno mi je smetao za želudac pa sam ga uzimala uz hranu,nisam hteela da odustanem i nakon toga sam najduži vremenski period bila mirna,upala je mirovala čak 3 godine ako se dobro sećam,ali se ipak vratila i opet me mučila često a najviše kako idem starija javlja mi se u pms-u i prvog dana ciklusa obavezno prespavam u kupatilu celu noć opet uplakana.Kod tih smetnji sada jedino što mi pomaže i deluje je Homeopatija o kojoj sam vam pisala već ali još uvek nisam o svom iskustvu sa njom pa očekujte i taj post u skorije vreme.

*slike skinute sa neta

Za kraj ću vam predstaviti jedan proizvod koji sada pijem onako preventivno kada se smenjuju godišnja doba jer sam već po sebi naučila da su mi tad urinarne infekcije najizraženije,tj. tada mi se najčešće javljaju.Tržište je natrpano raznoraznim prirodnim sredstvima i čajevima da ume da nas zbune pa nismo sigurni ni šta da probamo,zato su tu blogovi,sajtovi,preporuke,da nas malo pobliže upoznaju sa pojedinim proizvodima pa sami prepoznamo šta bi to nama najviše odgovaralo,ja sam to našla u ovom proizvodu,kada je preventiva u pitanju,što naravno ne znači da će svima delovati isto.


URO BALANS proizvođača Lifeline-prirodan odgovor na infekcije urinarnog trakta

URO-balans je dodatak ishrani koji se koristi u cilju obnavljanja i održavanja normalne funkcije urogenitalnog trakta. Preporučuje se osobama sa čestim i ponavljanim infekcijama urogenitalnog trakta.
URO-balans pomaže zdravlju urinarnog trakta kroz dvostruku akciju: brusnica PACran ometa lepljenje uropatogena za urinarni trakt, dok korisne bakterije obnavljaju crevnu i vaginalnu
mikrofloru i ograničavaju rizik od patogenog razvoja.

Sadrži:PACran,prašak brusnice i probiotik Lactobacillus rhamnosus.

Upotreba:Dve kapsule dnevno popiti sa čašom vode uz obrok. Za vreme i nakon trajanja infekcije preporučuju se 2 kapsule dnevno u periodu od jednog mjeseca. U svrhu prevencije preporučuje se 1 kapsula dnevno po potrebi(ovako ga ja koristim,i za sada deluje). Uz antibiotike, probiotik se pije 2 sata nakon antibiotika.

*tekst preuzet sa sajta Lifeline

18 коментара:

 1. Hvala veliko sto pises o ovim temama. Uinarne infekcije sam osetilai na svojoj kozi,tako da odlicno znam kako to izgleda. Brusnica,uvin caj i persun su sasavni deo mene i moje sestre. Svakog dana pijemo te cajeve,i na trenutak barem ublaze bol.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Iskreno meni čajevi nisu pomagali samo su mi stvarali girušicu,generalno čajeve slabo podnosim,ali pokušajte sa ova dva preparata na biljnoj bazi o kojima sam pisala i ne može vam škoditi to je najvažnije,ovaj Uro Balans se pije preventivno pa pokušajte sa njim jedan mesec,a čajeve nemojte izbaciti to je odlično što ih pijete ali često nisu dovoljni samo oni,sve zavisi od jačine i uzroka upale.

   Избриши
 2. Hvala,za post koji si objavila na moju molbu,dosta su nam izgleda slicni simptomi tako da cu pokusati da nabavi ova poslednji preparat Uro-balans,posto sam gotovo sve probala,mada mi se cini da i brusnica pomalo deluje.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nema na čemu Tatjana tu smo da pomažemo jedni drugima i menjamo iskustva i savete,nadam se da će ti post biti koristan :)

   Избриши
 3. Uh, nikada nisam iskusila ovako tešku infekciju ali dobro je znati za ne daj Bože. Odličan post :) L.

  ОдговориИзбриши
 4. Ja se također borim sa teškim upalama mokraćnog mjehura tj sa e. coli i još dvije vrste bakterija koje uzrokuju upalu. Zapravo te godine su iza mene jer sam se ''izliječila''. Godinama sam završavala na hitnoj pomoći zbog upale jer mi tablete nisu pomagale tj trebale su mi konjske iako mi težina nije baš prihvatljiva za njih i bila sam u opasnosti da ne pređe na bubrege. Osjećala bi se bolje tek kad bi našikali u mene jedno 4-5 boca infuzije. A onda sam se počela liječit prirodno. Ljudi pogrešno misle da e. coli nestane iz mokraćnog kanala, međutim ona kada jednom uđe ne ide više van, tablete je samo začahure, a ona se uvijek može ponovno aktivirati ako se stvore uvijeti. Ja sam ok odradila terapiju i kao zaliječila se. Kasnije kad bi osjetila da se lagano upala vraća okrenula sam se uvinom h čaju, sušenim brusnicama i zelenom čaju i od tada sve je u redu. Ne bi baš savjetovala ljudima da piju sokove od brusnice jer su oni razvodnjeni i zašećereni, rađe da odu u ljekarnu i kupe gusti sirup od brusnice koji se uzima čini mi se žličica na dan. Ako netko pije čajeve i jede brusnice, ne treba stati kada se upala povuče već se to treba prakticirati cijeli život jer kao što sam rekla e. coli je i dalje tu i vreba. Uzroci su najčešće što se ljudi ne znaju brisati dolje, tj unesu e. coli poslije velike nužde (e.coli je sastavna bakterija našeg debelog crijeva i nužde) brišući se u krivom smjeru. Također se može dobiti i putem prljavih ruku, prostora, životinjskih fekalija, seksualnim putem itd... Ja sam svoju dobila zahvaljujuči ultra čistim wc-ima u srednjoj školi -.- Muka božja i ne bi nikome poželjela....
  Možda nema nekih potvrda za brusnicu i borovnicu, ali stoji činjenica da se velika većina ljudi upravo izlječila pomoću nje. Super post i uvijek sam za to da se podiže svijest o ovome =)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala puno za ovaj divan komentar i što si svoje iskustvo podelila sa nama i time nam uputila još veću podršku.Slažem se sa svim što si napisala,kao što si mogla pročitati i meni se konstantno vraćaju upale,jer kao što kažeš sve se to samo "zaleči".Zato sad preventivno pijem i čajeve koje mogu da podnesem i lekove na prirodnoj bazi ,da se trujem više neću.Sok od brusnive treba piti sam0 100 % prirodno ceđen,ili pak u obliku čaja ovi kupovni je pitanje imaju li B od brusnice. Ipak moja ešerihija je u potpunosti nestala tek kada sam počela sa homeopatijom ali upale nisu nestale pa je tako utvrđeno da su ipak Endometriozne,ali su mnogo manje i ređe sada kada nema e-coli više i nadam se da se nikad neće vratiti.Nadam se da će nam svima sada biti samo bolje bar što se tiče ovih problema,kada razmenimo iskustva i savete :). Hvala još jednom.

   Избриши
 5. Ja se baš sad borim s upalom i naiđem na ovaj koristan post! Žao mi je što imaš takve učestale probleme još odmalena... ja sam na sreću samo par puta imala upalu i to baš kako kažeš, javila mi se bez nekvavog posebnog razloga, tako i sada... srećom, ovaj put nemam jake bolove, ali sam ipak na antibiotiku, s tim da su na urinokulturi isključene sve "gadne" bakterije, pa sam barem što se toga tiče mirnija... ja sam čula da u Dm-u ima za kupiti te kapsule od brusnice, no ja mislim da ću radije piti sok i grickati suhe plodove, onako kao nekakvu preventivu :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Drago mi je da je na neki način ovaj post "iskočio" za tebe u pravom trenutku pa se nadam da će ti nešto od nabrojanog pomoći.Ja bih ti radije preporučila Palisept ili ovaj Uro Balans uz dosta čaja i tečnosti jer ne znam koliko su te brusnice u vidu kapsula delotvorne,jedino da uzimaš 100 % hladno ceđene sokove koji su malo skuplji ali deluju ,kao i stari dobri čaj od Uve.Hvala na komentaru :).

   Избриши
 6. Jao, to je bila moja boljka, a i dan danas se bas pazim, ja vec od pred kraj ljeta u kuci i u debelim carapama i papucama, ne daj Boze nekud bosa da hodam, ko kakava baba. :-)
  Radila urinokulture, sto cudesa, sve ok, a mene bolilo i piškala svaki cas, iako nikad nije peklo. :-) Slali me bez potrebe ginekologu, a on vrati, kaze nije nista ginekolosko. Nisu mi ni antibiotici pomagali, samo mi narusavali zeludcanu floru, i ja sam se vec bila pocela osjecati kao da me ljudi gledaju cudno i da izmisljam.
  I onda me presveti Palisept spasio. Sada na prve naznake, udarim po Paliseptu ili Pipemu ( Pipegal, Palin ) i sve ok. Uz puno caja u koji smucam neven, koprivu i neki uroloski miks od Pancica.
  Inace, brusnica mi ne pomaze, mislim tablete, a nije je ni dobro puno jesti jer je puna secera, pa onda na vec oslabljen imunitet od upale mjehura hoce jos i kandida.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nije lepo reći al eto nisam jedina :). I leti i zimi čarape i potkošulja i sve po redu jer se uvek vodim onim bolje sprečiti ali dzaba kad te hoće :). Palisept je i mene spasao zaista iako mi je smetao za želudac ali sam se snašla pa ga gutala uz obroke.Pipegal je isto delovao ali samo uz antibiotike i samo kratkoročno.Uskoro je u planu post o homeopatiji koja mi je do sada dala najbolje rezultate makar što se tiče ovog problema.Hvala ti puno što si podelila iskustvo sa nama :)

   Избриши
 7. Antibiotik CIPROCINAL je zakon za urinarne infekcije.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Dragana super je kad znaš koji ti lek može pomoći u određenoj situaciji :). Ja sam ga pila nije mi delovao recimo,samo mi se smanjila upala dok sam ga pila a posle sve ponovo.Svi smo različiti pa tako i drugačije deluju lekovi na nas .Hvala za komentar.

   Избриши
 8. Čitam sve ove divne komentare. koliko mogu biti divni sa ovako mukom koju većina ima. Ja sam odskoro dobila e.š.k. i candidu i još jednu aždaju naznam kako se beše zove, antibiotici samo smirili a onda novi napad...znači oni više ne pomažu.. Nisam ništa od ovoga probala, pa mi dodjete kao spas davljeniku... Šta mi preporučujete imam dosta godina.. možete me pronaći na jutjubu Bakina kuhinja. zahvaljujem se na odgovoru..
  p.s. Ja sam iz Srbije

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Poštovana urinarne infekcije su jako uporne, dosadne i bolne, zaista patim ceo život od njih i probala sam baš svašta, možda je najbolje da odete kod dobrog urologa ako treba i kod više njih po više mišljenja, tako sam i ja dok mi jedan zaista nje malo pomogao ali iskreno tek sam boljitak primetila kada sam krenula na homeopatiju pa pokušajte sa tim.

   Избриши
 9. LP, Ja sam inače QUADRIPLEGIJA jako dugo i te urinarne infekcije me prate. Zanima me kako se lijekpodnosi jer zbog čestog uzimanja antibiotika imam slabu crijsvnu floru pa se bojim proljeva.

  Hvala

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pre svega morate se posavetovati sa vašim lekarom ili urologom jer na sve nas lekovi makar i prirodni deluju različito :).

   Избриши